Blogoverzicht

Review Hoka Arahi 6

mei, 2023

Wat eraan vooraf ging..

Door een hardnekkige kuitblessure (zweepslag) heb ik 10 weken niet kunnen hardlopen. In de periode ervoor steeds 2 of 3 weken rust genomen waarna de zweepslag na 1,5 km gewoon weer terugkwam. Ik moest mezelf er toe zetten om niet te denken dat hardlopen er voor mij gewoon niet meer inzat.

Gelukkig heb ik nog een hobby en dat is zwemmen! Dus toen maar 4/5 keer in de week lekker wezen ploegen in het zwembad.

HOKA ARAHI 6 review

Zondag 19-3-23 is het zover, ik ga het toch weer proberen. Met mijn klachten in gedachten ging ik voor de Hoka Arahi 6 runninghoe. Een stabiele antipronatie hardloopschoen met veel volume in het dempfoam. Daarbij draag ik de kuitcompressie tubes van Ultimate Performance om mijn kuiten geen kans te geven weer op te spelen.

Gerelateerde producten

Over de tester

Ik ben dus Frank van De Hardloopwinkel (voorheen hardloopaanbiedingen) en werk voor dit bedrijf al weer 15 jaar met veel plezier. De laatste 5 jaar als e-commerce manager voor de webshop. In de afgelopen 15 jaar heb ik zo’n beetje elke functie gehad die je je voor kunt stellen.

Voor mijn aanstelling bij De Hardloopwinkel heb ik 5 jaar voor ASICS gewerkt als Sales Representative en weer daarvoor bij Intersport in Den Haag.

Ik draai al 25+ jaar mee in de sport detailhandel en heb dus vele veranderingen op het gebied van hardloopschoenen meegemaakt. 

Mijn hobby's zijn hardlopen (gek hé), zwemmen, skaten, salsa dansen en eten (maken en vooral opeten:). Woonachtig in Bodegraven met een zeer aantrekkelijke vrouw, en nog veel knappere kinderen. En daar ben ik best heel trots….want als je naar de foto’s kijkt is dat niet zo vanzelfsprekend.

Review HOKA ARAHI 6 | over de tester

Hardlopen doe ik gemiddeld 2 tot 3 keer in de week, daarnaast zwem ik 3 keer in de week, drum ik in een band (gemiddeld 1000 calorieën per sessie) en salsa dansen mijn vrouw en ik 1 keer in de week een uur.

Ik hoor je denken...met al dat sporten en bewegen ben je vast een vlieggewicht?….ehhhh….nou…had ik al gezegd dat eten één van mijn favoriete hobby's is?

Hardloopdoelen komen en gaan in mijn leven, ik vind het erg leuk om 4 tot 5 loopjes per jaar te doen. Bovenaan mijn lijstje staan momenteel:

  1. Circuitrun Zandvoort
  2. 7 heuvelen by Night
  3. 10 van Boreft (lokaal loopje)

Op dit moment ben ik in training voor de halve marathon van Zwolle, deze ga ik samen met mijn knappe vrouw lopen. Wij zijn beiden nu serieus aan het trainen en de kilometers behoorlijk aan het opvoeren.

Hardlopen doe ik vaste prik op woensdag ochtend om 7.00 uur met een groep loopmaatjes. Vaak het zelfde rondje, en het is altijd heel gezellig. Op zondag loop ik vaak met de knapste vrouw van Bodegraven (jep...mijn vrouw).

 

Eerste indruk HOKA Arahi 6 hardloopschoenen.

Review HOKA ARAHI 6 | de oplossing voor een blessure

De Hoka Arahi is een echte HOKAschoen, kenmerkend dikke tussenzool, veel dempfoam en zeer brede basis dus veel draagvermogen. Hij is opvallend licht en in een conservatieve zwart witte kleurstelling.

Normaliter ben ik met mijn hardloopschoenen wat meer van de kleurtjes. Maar nu heb ik bewust voor de HOKA Arahi 6 gekozen omdat ik een blessure heb en ik van de collega's uit de winkel goede verhalen heb gehoord over HOKA in combinatie met blessures.

De maat die ik heb gekozen is US 10.5 dit komt neer op EU 44 2/3 en 27,9 centimeter. Dit vond ik opvallend want hiermee valt deze HOKA Arahi dus ruim. Van ASICS heb ik afhankelijk van de schoen US 10.5/EU 44.5 of  US 11/EU 45. En dit komt bij ASICS overeen met 28,25/28,5 centimeter.

Om het niet te verwarrend te maken zou ik willen aanraden om de US maat aan te houden bij aankoop van de Arahi die je nu ook draagt bij je hardloopschoenen. Als je normaal ook twijfelt tussen de maten dan kun je wat deze HOKA Arahi 6 betreft dus prima de kleinere maat aanhouden.

 

De instap en pasvorm van de HOKA Arahi 6 wat valt op?

Direct bij de eerste instap vielen mij een aantal dingen op!

Ten eerste; de hoge en spitse hielkraag is licht gekruld naar achteren (lastig uitleggen in woorden sorry) hierdoor glij je als het ware bij de instap gelijk in de schoen en sluit hij goed aan

Review HOKA ARAHI 6 | Pasvorm

Ten tweede; is de HOKA Arahi 6 een loopschoen met een lage heeldrop (maar 5 mm) en dit voel je heel goed als je er recht opstaat. Je krijgt een beetje het gevoel dat je achterover leunt. Hier heb je met hardlopen natuurlijk geen last van omdat de voeten dan niet anders kunnen dan afwikkelen van hak naar teen

Ten derde; voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder de voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mijn 95kg schoon aan het haakje

Ten vierde; doordat je verzonken ligt in de tussenzool (dus de zijkanten van de tussenzool komen boven je voeten uit) in combinatie met de brede leest en het grote draagvermogen, voelt deze HOKA antipronatie hardloopschoen direct bij de eerste instap heel stevig, stabiel en zeker aan

De pasvorm van HOKA in vergelijk met andere hardloopschoenen.

De pasvorm van de HOKA Arahi 6 is prima, je kunt het niet vergelijken met de pasvorm van een topmodel zoals de BROOKS Glycerin GTS of een ASICS Gel Kayano. Maar dit vind ik dan ook geen vergelijk aangezien deze schoenen 33% duurder zijn, het zou niet best zijn als je dit verschil niet voelt.

Het gevoel van de zool is echter een heel ander verhaal. Met name omdat we het hier hebben over een echte antipronatie hardloopschoen. Het is een beetje ongrijpbaar, maar zonder al te veel te strooien met superlatieven voelt de zool aan als een combinatie van de beste demping met de beste stabiliteit.

Telkens als ik deze schoenen aantrek voor een rondje hardlopen dan valt deze unieke combinatie mij direct op.

 

Hoka Arahi 6 uitvoerig getest.

Er staat nu een goede 100 kilometer op de HOKA Arahi 6, ik kan wel zeggen dat ze goed zijn ingelopen. Mijn maximaal aantal kilometers op hardloopschoenen is normaal zo'n 750. Dit komt door mijn loopstijl en gewicht. Mijn cadans is eigenlijk te laag en daarnaast ben ik ook gewoon iets te zwaar.

Mijn nieuwe HOKA Arahi schoenen hebben al best wat te verduren gehad.

Duurtest, wat krijgt een hardloopschoen aan kilo's te verwerken?

Ik ben gek op cijfertjes, dus hier even een simpele rekensom. Mijn gemiddelde candans is 156 spm (jep dat is te laag). Dus 156 stappen per minuut. Ik heb tot nu toe 9 uur en 39 minuten op deze schoenen gelopen. Dat zijn 579 minuten en totaal dus 156 X 579 = 90.324 stappen.

Ik weeg 95 kilo (veelal spieren heh), bij hardlopen praat je over een belasting van 4 tot 5 keer je lichaamsgewicht per stap. Deze nieuwe hardloopschoenen hebben tot nu toe 90.324 x 427.5 kilo (gem. 4.5 x lichaamsgewicht) = 38.613.510 kilo aan belasting te verduren gehad.

Review HOKA ARAHI 6 | Duurtest

Getest op verschillende afstanden.

Vaak loop ik een korte afstand van 5 of 6 kilometer door de weeks voor het werk en een wat langere afstand in het weekend van 8 tot 10 kilometer. Omdat ik nu aan het trainen ben voor de halve marathon in Zwolle op 10 juni ben ik nu de kilometers dus aan het opbouwen. Mij laatste training afgelopen week was er één van 14 kilometer.

Review HOKA ARAHI 6 | Duurtest 2

Zowel de korte als lange afstanden is geen enkel probleem voor deze alleskunner. De HOKA Arahi 6 blijft licht aanvoelen ook op de langere afstanden.

Blaren door verkeerde sokken.

Tijdens de laatste training alleen wel een blaar gelopen op mijn linkervoet. Mijn eigen domme fout, ik had een nieuw paar ongewassen hardloopsokken aangedaan. Dat is normaal geen enkel probleem (met 5 of 6 kilometer) maar met 14 kilometer toch een heel ander verhaal.

 

Geen verlies in demping.

Inmiddels al 17 keer gelopen voor de review van Hoka Arahi 6 loopschoenen en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. De demping blijft goed, ik had verwacht dat deze rond 100k toch wel wat zou afnemen. Uit testen blijkt namelijk dat je 30% demping van een nieuw paar hardloopschoenen al verliest in de eerste 150 kilometer.

Nu is het natuurlijk ook zo dat je lichaam gaat wennen aan een schoen, zodat je dit niet heel goed merkt. Met de HOKA Arahi 6 kan ik echter geen spoortje van verlies van demping merken. Met name de instap voor het hardlopen, dus het aantrekken voordat ik naar buiten ga voelt telkens aan alsof een lekker stevig maar comfortabel bed aan mijn voeten heb.

Review HOKA BONDI 8 | Duurtest

 

Conclusie Hoka Arahi 6 review.

De HOKA Arahi 6 is zonder twijfel voor mij op dit moment de aller beste antipronatie hardloopschoen, zeker als je kijkt naar prijs-kwaliteitverhouding.

Het is een stabiele hardloopschoen voor de overpronerende hardloper en hardloopster met ontzettend veel demping die ook nog eens verrassend licht aanvoelt.

De lage hieldrop van deze Arahi kan even wennen zijn, helemaal als je gewend bent aan een traditionele heeldrop van 10 tot 12 millimeter. En laten we eerlijk zijn, de meeste hardloopschoenmerken (SAUCONY daar gelaten) voeren in hun antipronatie model nog steeds de traditionelere 10 of 12 mm heeldrop.

Omdat je verzonken ligt in de zool van de HOKA Arahi 6 loopschoen voelt de zijwaartse beweging ook stabiel. Dit geeft je een veilig gevoel en maakt deze schoen ook geschikt voor lopen op oneffen terrein. Het wat grovere slijtprofiel heeft voldoende grip op alle soorten ondergronden.

De brede zoolbasis en dikke dempfoam in de tussenzool strijken de weg voor je glad, zelfs een kiezelpad voelt aan als net gelegd asfalt met deze HOKA's.

HOKA helpt echt bij hardloopblessures, het is een feit!

Het allergrootste wapenfeit van de HOKA schoenen waar ik het in mijn review (express) niet over hebt gehad, is dat mijn hardnekkige kuitblessure nog steeds weg is. Natuurlijk heb ik ook voldoende rust genomen, maar de angst voor recidiveren is helemaal verdwenen.

Als ik kijk naar de pluspunten van deze HOKA Arahi 6 antipronatie schoen dan zal het lastig worden om er een aantal te kiezen. Daarom zal ik mijn top 5 pluspunten noemen.

Wat is er goed aan de HOKA Arahi 6?

✅️ zeer fijne instap door hoge, spitse en naar achter gekrulde hielkraag
✅️ demping, demping en nog eens demping
✅️ door de brede, vlakke zool ervaar je veel draagvermogen en dus stabiliteit
✅️ de schoen geeft een veilig gevoel doordat je verzonken ligt in de zool
✅️ opvallend licht voor een serieuze antipronatie hardloopschoen

Na lang wikken en wegen en vergelijk met zeker 7 miljoen andere paren hardloopschoenen die in mijn kast liggen (he! het is mijn werk nou eenmaal). Heb ik toch een 2-tal minpunten weten te vinden.

Wat is er minder goed aan de HOKA Arahi 6?

❌️ een lage heeldrop (5 mm in deze Arahi) kan echt even wennen zijn in het begin
❌️ de demping is niet iets wat je verwacht in een ap schoen, hier moet je in het begin aan wennen

 

Beste antipronatie schoen voor de iets zwaardere loper of loopster.

Dus zoek jij een stabiele, ondersteunende alleskunner met echt veel demping die ook nog eens licht in gewicht is?

Wil je eigenlijk gewoon de beste antipronatie hardloopschoenen?

Heb je geen zin om 200 euro uit te geven?

dan hoef je wat mij betreft niet verder te zoeken....

De HOKA Arahi 6 is dan de perfecte schoen voor jou….als je het mij vraagt heh!

Heb je verder nog vragen? dan mag je mij altijd bellen voor advies of mijn eerlijke mening.

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl 

 

  • Waarom HOKA loopschoenen?

Hoka staat bekend om zijn dikkere tussenzool, responsieve demping en stabiliteit. En altijd opzoek naar een manier op hem nog lichter te maken. Voor iedere hardloper is er wel een topper van Hoka te vinden. Of je nu beginnend loper bent of een ultrarunner, een neutrale hardloopschoen of pronatie nodig hebt, HOKA ontwerpen zorgen voor een ultiem zwevend gevoel.

  • Hoe vallen Hokas?

Hokas vallen ongeveer hetzelfde in US maten als andere merken. Hou dus gewoon de US maat aan van je vorige paar loopschoenen. Wel valt HOKA vaak een beetje smal uit bij de middenvoet. Lopers met brede voeten kunnen dan beter kijken naar een Wide model. De pasvorm staat beschreven in de product omschrijving van het model.
 

  • Is Hoka goed?

Met hun kenmerkende dikke zolen veroverd HOKA de hardloopwereld. Wij als hardloopspecialisten vinden Hoka 1 van de vooruitstrevendste merken in de hardloopwereld. Met hun uniek ontworpen schoenmodellen veroveren ze niet alleen die hardloopwereld maar ook menig hart. De dikke zolen die je het gevoel laten ervaren alsof je zweeft, met de stabiliteit en comfort die je nodig hebt en responsieve demping, wil je nooit meer een andere schoen. Daarnaast kan het lopen op Hokas er voor zorgen dat oude blessures verminderen en zelfs niet meer opspelen tijdens je runs.

 

Populairste reviews

Review Brooks Ghost 16

Wow! Wat sluit deze Ghost 16 beter dan zijn voorganger. Nog voor deze schoen op de markt was mocht ik hem uittesten in vergelijking met de Ghost 15 van Brooks. 

Review Stox compressiekous

Ik heb de sleeves nu anderhalve week thuis. Uiteraard is dit nog te kort om uitspraken over de lange termijn te doen, maar een eerste beeld is zeker gevormd. Graag vertel ik jullie er mee…

Review Brooks Glycerin GTS 21

De Brooks Glycerin 21 GTS is een fijne update ten opzichte van versie 20. Versie 21 heeft wederom een ruime pasvorm voor de wat bredere voeten en heeft weer wat meer demping in de...

Review Brooks Glycerin 21

Een fijne schoen, die mooi in lijn ligt met zijn voorganger. Fantastisch voor de lange duurlopen op een rustig tempo. Ik verwacht net als z’n voorganger dat ook deze veel kilometers gaa…

Review Brooks Ghost Max

Daar waar ik eigenlijk een liefhebber ben van een wat directere schoen, een schoen waarbij ik goed contact heb met de ondergrond, ben ik blij verrast van dit model met de toch wel dikkere…

Review Asics Gel Nimbus 26

Ik open de doos en de schoenen springen er bijna vanzelf uit. Ook deze keer heb ik weer voor een felle kleur gekozen; geel / zwart dit keer. Over smaak valt niet te twisten...

Review New Balance 1080 V13 vs V10

"Ontdek waarom de NEW BALANCE 1080 V13 met zijn ongelooflijk comfort en lichte gewicht een 'wauw'-gevoel oproept bij het aantrekken, en waarom deze schoen een opvallende...

Review Asics GT 2000 12

De schoenzool van de GT 2000 12 is wat hoger en het lijkt zachter geworden te zijn. De hielkap is ook een stuk hoger geworden. Hij ziet er verder wel comfortabel uit dus ben benieuwd hoe …

Review Brooks Beast GTS 23

"Ik heb nu ongeveer 250 – 300 km op de Brooks Beast 23 GTS gelopen en ze voelen als pantoffels." Voor mij is dit de perfecte schoen.

Review Mizuno Wave Horizon 6

Een bredere schoen met rekbare stof is bij mij dus noodzakelijk. En dat heeft deze schoen! Ik voel direct dat ik meer ruimte heb bij de breedte van mijn voet. 

Review Brooks Glycerin 20

Een lange duurloop lopen. Ja, wat moet ik hier nog over zeggen. De Brooks Glycerin 20 neutrale hardloop schoen is super voor die lange duurloop, ik ben helemaal in mijn element!

Review Hoka Clifton 9

Toen de schoen pas was uitgekomen heb ik ze al een aantal keer hele dagen gedragen in de winkel. Toen was ik al positief verrast. Wat voelden ze al super zacht en licht aan!

Review Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 hardloopschoenen blijven lekker licht voelen tijdens een kortere duurloop, waardoor ik merk dat ik deze duurlopen iets harder zou kunnen gaan dan normaal!

New Balance 860 V13 review

Bij het aantrekken van de schoen valt meteen op hoe zacht en soepel de schoen om de voet sluit. Je voet zakt als het ware iets in de tussenzool, waardoor je gelijk het stabiele gevoel kan…

Review Saucony Endorphin Elite

"Wat de reden ook is ik maak met speels gemak de ruim 21km vol en in beide tempo’s voelt deze Carbon wedstrijd schoen geweldig"

Review Saucony Ride 16

Het uiterlijk doet me wel heel erg denken aan de Nike Pegasus, qua pasvorm en loopgevoel ontlopen die twee elkaar niet heel veel. Zoek je een alternatief, zoek niet verder...

Review Hoka Arahi 6

En dan voel je heel goed dat er een serieuze laag dempfoam onder je voeten zit en krijg je direct zin om deze laag eens flink op zijn sodemieter te geven. Iets wat goed moet lukken met mi…

Review Hoka Bondi 8

Ik zou mezelf omschrijven als een lichte, neutrale hardloopster met een vrij hoge pas in de benen en de geweldige demping van de Hoka Bondi lijkt niet anders te doen dan dit te stimuleren…

Review Mizuno Wave Rider 27

Die bergen waren een makkie voor deze schoenen. Vanaf het eerste moment liepen deze nieuwe schoenen heerlijk! Uitstekende pasvorm en goede demping.

 

Review New Balance 880 V13

De achterkant van de hak is iets afgeschuind. Daardoor is het net of je iets naar achteren helt. Dat is wel even wennen, maar absoluut niet vervelend...

Review Saucony Triumph 20

Meteen bij het aantrekken van de schoen voel iets wat lekker aansluit. Je krijgt het idee dat je voet vacuüm gezogen wordt in de schoen. Een erg lekker gevoel. Het idee dat je...

Review Asics GT 2000 11

"Net als de looks. Het uiterlijk knalt je tegemoet. Letterlijk alle kleuren zijn aanwezig. Vind ik het mooi? Ach...ze zien er grappig uit. Heb al veel complimenten erover gehad."

Review Garmin Forerunner 255

"Na tijden wisselvallig te trainen, heeft dit horloge me geholpen om de juiste regelmaat te vinden in mijn trainingen en mijn voortgang inzichtelijk te maken" aldus tester Thijs.

Review Asics Gel Nimbus 25

"Na het aantrekken zit de schoen dan ook als gegoten, door het soepele bovenwerk zit de schoen perfect om de voet. De demping is gelijk sterk aanwezig."

Review Odlo zeroweight hardloopjack

"Ik had altijd van die hardloopjasjes die kraakten en alle kanten op bewogen met lopen en wind. Dat is met dit Odlo zeroweight jack niet het geval" Lees de review van Bas nu!

Review Incylence hardloopsokken

Incylence hardloopsokken zijn zeer functionele sokken met een eigentijds en hip design. Lees meer over de ervaringen van onze doorgewinterde tester.

Review Saucony Endorphin shift

De Saucony Endorphin Shift is een zeer stabiele hardloopcshoen met een dikke zool en een speciale manier van afwikkelen. Lees hier de eerlijke review van Eva

Review New Balance 860 V11

New Balance 860V11 een stabiele antipronatie hardloopschoen, getest door een doorgewinterde hardlopert. Wil je meer weten over de ervaring van Tom met de New Balance 860V11? 

Review New Balance 1080 V11

Een nieuw paar New Balance 1080 testen en ook nog eens op de foto met Femke Bol! Wat een droombaan heb ik toch. Lees snel verder voor mijn review over deze neutrale alleskunner.

Review Brooks Adrenaline GTS 23

Bij het aantrekken van deze nieuwe Brooks Adrenaline GTS 23 loopschoen voelt het dan ook direct comfortabel aan. De schoen sluit mooi aan en de hielkap is wat zachter, aldus tester Joland…

Bekijk de eerlijke Brooks Glycerin GTS 19 review

De Glycerin GTS 19 getest door onze eigen Frankie. Voor het eerst is de Glycerin in een ondersteunende (antipronatie) variant op de markt. Frankie heeft hem uitvoerig gestest.

Review Odlo Ceramicool socks

Odlo Ceramicool sokken,  Ceramicool is een bekende technologie van Odlo die je warm en comfortabel houdt. Lees hier de bevindingen van Obbe.

Review Craft CTM Ultra

De Craft CTM ULTRA neutrale hardloospschoen, een nieuwkomer in het veld. Hoe zou een ervaren marathon loopster deze schoen beoordelen? Lees snel verder.

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2