Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

mrt 25, 2021 | Blog

In een eerder artikel hebben we stil gestaan bij het kiezen van de juiste hardlooprugzak. Mocht je er een hebben aangeschaft dan zijn er een aantal praktische zaken waar je tegen aan kunt lopen. In het onderstaande artikel geven we je tips over het gebruik van een hardlooprugzak.

Pasvorm van de hardlooprugzak.


Het is erg belangrijk dat je met behulp van de gespen de hardlooprugzak zo goed mogelijk laat aansluiten om het lichaam. Te los betekent dat de rugzak gaat stuiteren op je lichaam, wat heel irritant kan zijn. Trek je de gespen te strak aan dan word je beperkt in jouw bewegingsvrijheid. Houd er ook rekening mee dat tijdens het hardlopen de longen zich meer moeten inspannen. Dit gaat gepaard met een grotere expansie van de borstkas. Als je de rugzak te strak doet zal je dus beperkt worden bij het ademen.

Gebruik van jouw camelbag


Bij het vullen van de camelbag is het erg belangrijk dat er geen lucht in de zak achterblijft. Zitten er luchtbellen in de zak dan gaat dit klotsen tijdens het hardlopen. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Vul de zak helemaal, sluit daarna de zak af. Hoe voller de waterzak is hoe beter. Het teveel aan water zal uit de zak geduwd worden. Mochten er onverhoopt toch nog luchtbellen in de zak zitten, draai dan de zak onderste boven. Zorg dat de luchtbel bij de aansluiting van de drinkslang zit en zuig de lucht er uit. Hiermee zorg je ervoor dat het klotsen van de rugzak tot een minimum beperkt blijft.

Sportvoeding in jouw camelbag.


De meeste hardlopers vullen de camelbag gewoon met water. Hiermee voorkom je dat je met een flesje in jouw hand loopt. Veel hardlopers vermengen sportvoeding met het water in de camelbag of vullen deze met sportdrank. Super handig natuurlijk, want naast hydratatie zorgt dit er ook voor dat je voedingsstoffen binnen krijgt voor jouw spieren. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld PowerBar Electrolyte Tabs of BORN Drink Isotonic.

Schoonmaak van de camelbag.


Na gebruik van de camelbag rijst de vraag; Hoe maak ik mijn camelbag schoon?

  • Bij het vullen met water is de schoonmaak erg simpel. Spoel de zak en de slang goed uit met warm water. Hang de zak vervolgens OPEN weg, zodat deze goed kan drogen in de lucht. De waterzakken van HydraPak zijn daarnaast heel makkelijk binnenstebuiten te keren. Dit maakt het schoonmaken nóg makkelijker. Na het drogen kan er voor worden gekozen om de waterzak in de vriezer te bewaren. Dit dood eventuele bacteriën en gaat algengroei tegen.
  • Er zijn ook een aantal opties voor een grondigere schoonmaakbeurt van de waterzak. Leg de waterzak in een bak met warm water en voeg hier een tablet Steradent aan toe. Laat de camelbag ongeveer 30 minuten weken in het water. Spoel vervolgens de waterzak grondig af met water en laat deze drogen. Heb je geen Steradent in huis, maar is de waterzak aan een goede schoonmaakbeurt toe? Vervang dan het Steradent tablet voor azijn of soda. 30 minuten weken en daarna ook weer grondig afspoelen. Bij het gebruik van sportvoeding in de camelbag is het zeker aan te raden om deze manier te gebruiken. Dit zorgt er voor dat eventuele voedingsresten goed verwijderd worden. Afspoelen met water is dan niet genoeg.

Voor het schoonmaken van de drinkslang kan je de stappen volgen van het schoonmaken van de camelbag. Daarnaast heeft HydraPak een handig borsteltje op de markt gebracht voor het grondig schoonmaken van de drinkslang!

Geschreven door Team Rotterdam

0