Blogoverzicht

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

In een eerder artikel hebben we stil gestaan bij het kiezen van de juiste hardlooprugzak. Mocht je er 1 hebben aangeschaft dan zijn er een aantal praktische zaken waar je tegen aan kunt lopen. In het onderstaande blog geven we tips over het gebruik van een hardloop rugzak.

Een hardloop rugzak wordt ook wel drink rugzak of camelbag genoemd. Alle benamingen slaan op een functionele rugzak die perfect past op een loperslichaam.

Ademend is en geen irritaties geeft bij het dragen met hardlopen. Tevens heeft een hardloop rugzak een waterzak of drinkflessen om te kunnen hydrateren bij lange afstanden en trails.

nathan drink rugzaknathan drink rugzak

De beste prijs kwaliteit in hardloop rugzakken is de lichtgewichte Nathan drinkrugzak Quickstart 3 Liter met 1,5 liter waterzak voor € 39,95. Hierboven afgebeeld en in meer kleuren verkrijgbaar. Klik hier om de Nathan Quikstart rugzak te bekijken en bestellen!

Meer keuze in de beste rugzakken voor hardlopers vind je in De Hardloopwinkel Bodegraven, Noordwijkerhout, Den Haag, Bodegraven, Leiden en Rotterdam.

 

Pasvorm van de hardlooprugzak.

Het is erg belangrijk dat je met behulp van de gespen de hardlooprugzak zo goed mogelijk laat aansluiten om het lichaam. Te los betekent dat de rugzak gaat stuiteren, wat heel irritant kan zijn.

Trek je de gespen te strak aan dan word je beperkt in jouw bewegingsvrijheid. Houd er ook rekening mee dat tijdens het hardlopen de longen zich meer moeten inspannen. Dit gaat gepaard met een grotere expansie van de borstkas. Als je de rugzak te strak doet zal je dus beperkt worden bij het ademen.

 

Gebruik van de camelbag bij hardlopen.

Een drinkrugzak of camelbag word veel gedragen door lange afstandlopers en trailers.

Een camelbag is een hardlooprugzak met waterzak en drinkslang met tuitjes.

Vullen waterzak camelbag hoe doe je dat?

Bij het vullen van de hardloop camelbag is het erg belangrijk dat er geen lucht in de waterzak achterblijft. Zitten er luchtbellen in de waterzak van de rugzak dan gaat dit klotsen tijdens het hardlopen.

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Vul de waterzak helemaal, sluit daarna af. Hoe voller de waterzak in de rugzak is hoe beter.

Het teveel aan water zal uit de zak geduwd worden. Mochten er onverhoopt toch nog luchtbellen in de zak zitten, draai dan de zak onderste boven.

Zorg dat de luchtbel bij de aansluiting van de drinkslang zit en zuig de lucht er uit. Hiermee zorg je ervoor dat het klotsen van de rugzak tot een minimum beperkt blijft.

 

Sportvoeding in camel bag

De meeste hardlopers vullen de camelbag of drinkrugzak vaak gewoon met water. Hiermee voorkom je dat je met een flesje in de hand aan het hardlopen bent.

Lange afstand lopers, trailers en duursporters vermengen sportvoeding met het water in de camelbag of vullen deze met sportdrank. Super handig natuurlijk, want naast hydratatie zorgt dit er ook voor dat je voedingsstoffen binnen krijgt voor jouw spieren

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld PowerBar Electrolyte Tabs of BORN Drink Isotonic.

Lees ook eens dit informatief artikel over voeding en hardlopen van onze deskundige voedings adviseurs.

 

Schoonmaken van de waterzak in camelbag

Na gebruik van de waterzak in een camelbag vragen mensen zich af; Hoe maak ik mijn camelbag schoon?

  • Bij het vullen met water is de schoonmaak erg simpel. Spoel de zak en de slang goed uit met warm water. Hang de zak vervolgens OPEN weg, zodat deze goed kan drogen in de lucht.
  • De waterzakken van HydraPak zijn daarnaast heel makkelijk binnenstebuiten te keren. Dit maakt het schoonmaken nóg makkelijker.
  • Na het drogen kan er voor worden gekozen om de waterzak in de vriezer te bewaren. Dit dood eventuele bacteriën en gaat algengroei tegen.

Er zijn ook een aantal opties voor een grondigere schoonmaakbeurt van de waterzak.

  • Leg de waterzak in een bak met warm water en voeg hier een tablet Steradent aan toe. Laat de camelbag ongeveer 30 minuten weken in het water. Spoel vervolgens de waterzak grondig af met water en laat deze drogen. Heb je geen Steradent in huis, maar is de waterzak aan een goede schoonmaakbeurt toe? Vervang dan het Steradent tablet voor azijn of soda. 30 minuten weken en daarna ook weer grondig afspoelen.
  • Bij het gebruik van sportvoeding in de camelbag is het zeker aan te raden om deze manier te gebruiken. Dit zorgt er voor dat eventuele voedingsresten goed verwijderd worden. Afspoelen met alleen water is dan niet genoeg.

Borstel voor waterzak

Daarnaast heeft HydraPak ook een super handige borstel op de markt gebracht voor het grondig schoonmaken van de drinkslang van een waterzak.

Voor advies over drinkrugzakken en water systemen of een hardloop rugzak kun je altijd terecht bij 1 van onze Hardloopwinkels in Nederland.

Of stuur een appje naar de klantenservice van De Hardloopwinkel webshop!

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.