Voordelen van hardlopen in de hitte

jun 24, 2020 | Blog

Komende dagen wordt het erg warm, maar dit moet ons er niet van weerhouden om in beweging te blijven. Sporten in de warmte heeft ook voordelen en hoeft niet extreem zwaar te zijn.

Vergroot volume bloedplasma

Zoals op hoogte het lichaam meer rode bloedcellen produceert, zorgt hitte ervoor dat het bloedplasma toeneemt. Hierdoor kan er meer bloed naar de huid stromen om af te koelen, zonder dat dit ten koste gaat van de bloedtoevoer naar de spieren.

Mate van transpiratie

Wanneer je gewend (geacclimatiseerd) bent aan de hoge temperatuur zweet je eerder tijdens het sporten. Dit betekent dus dat je lichaam al sneller de temperatuur kan controleren en kan afkoelen.

Minder lactaat (melkzuur)

Bij submaximale prestaties zal er ook minder lactaat ophopen in het bloed wanneer het lichaam geacclimatiseerd is aan de hitte. Een goede reden om te kiezen voor korte en snelle intervallen!

Meer doorzettingsvermogen

Toch blijft het zwaar om te trainen in de warmte. Als je het dan wel doet, geeft dit een boost aan je mentale hardheid. Plus je waardeert het ineens een stuk meer wanneer je wedstrijd in 10 graden plaatsvindt.

Maar het blijft belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren die op de loer liggen van trainen met hoge temperaturen!

Je wilt te allen tijde voorkomen dat je de volgende symptomen ervaart: misselijk, hoofdpijn, duizelig, kramp, koude rillingen, kippenvel. Dit is een teken dat je wellicht oververhit begint te raken en dit kan zéér gevaarlijk zijn!

Zorg dan dat je deze maatregelen hanteert:

  • Neem voldoende water/sportdrank mee (500-1000ml per uur)
  • Zorg dat je vooraf al goed gehydrateerd bent
  • Breng je loopsnelheid ver naar beneden
  • Draag lichte en luchtige kleding, en een pet tegen de zon
  • Loop dichtbij huis zodat je makkelijk eerder kan stoppen en niet kilometers ver verwijderd bent
  • Zoek de schaduw op
  • Zorg dat je iemand kan contacteren als er iets is

Tekst: B-Fit Leiden Foto: Retha Ferguson via Pexels

Geschreven door Marleen

0