Blogoverzicht

Voordelen van hardlopen in de hitte

Sporten in de warmte heeft ook voordelen en hoeft niet extreem zwaar te zijn. Het is een kwestie van gewenning en luisteren naar je lichaam.

Hieronder vind je voordelen van hardlopen in de hitte:

 

Vergroot volume bloedplasma.

Zoals op hoogte het lichaam meer rode bloedcellen produceert, zorgt hitte ervoor dat het bloedplasma toeneemt. Hierdoor kan er meer bloed naar de huid stromen om af te koelen, zonder dat dit ten koste gaat van de bloedtoevoer naar de spieren.

 

Mate van transpiratie.

Wanneer je gewend (geacclimatiseerd) bent aan de hoge temperatuur zweet je eerder tijdens het sporten. Dit betekent dus dat je lichaam al sneller de temperatuur kan controleren en kan afkoelen.

 

Minder lactaat (melkzuur).

Bij submaximale prestaties zal er ook minder lactaat ophopen in het bloed wanneer het lichaam geacclimatiseerd is aan de hitte. Een goede reden om te kiezen voor korte en snelle intervallen bij hardlopen in de hitte.

 

Meer doorzettingsvermogen.

Toch blijft het zwaar om te trainen in de warmte. Als je dan toch besluit te gaan lopen, geeft dit een boost aan je mentale hardheid. Plus je waardeert het ineens een stuk meer wanneer je wedstrijd in 10 graden plaatsvindt.

 

Het blijft belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren die op de loer liggen van trainen met hoge temperaturen!

Je wilt ten allen tijde voorkomen dat je de volgende symptomen ervaart: misselijk, hoofdpijn, duizelig, kramp, koude rillingen, kippenvel. Dit is een teken dat je wellicht oververhit begint te raken en dit kan zéér gevaarlijk zijn!

 

Ontdek in dit blog meer informatie over hardlopen in de zomer over welke hardloopkleding dragen bij hitte, of juist niet ;) en waar je op moet letten.

 

Zorg dat je deze maatregelen hanteert bij hardlopen in de hitte:

  • Neem voldoende water/sportdrank mee (500-1000ml per uur)
  • Zorg dat je vooraf al goed gehydrateerd bent
  • Breng je loopsnelheid ver naar beneden
  • Draag lichte en luchtige kleding, en een pet tegen de zon
  • Loop dichtbij huis zodat je makkelijk eerder kan stoppen en niet kilometers ver verwijderd bent
  • Zoek de schaduw op
  • Zorg dat je iemand kan contacteren als er iets is

Relevante blogs:

blog: hardlopen in de zomer

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Het gebruik van een hardlooprugzak; tips en tricks

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,4
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.