Local Runners: Marije Hijman

aug 14, 2019 | Local Runners

Waarschijnlijk zie je tijdens wedstrijden regelmatig hardlopers die je vaker tegenkomt. En je vraagt je dan af: Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze een beetje kennen en wellicht hebben ze nog een leuke hardloop-tip voor jullie.

Of je wel eens naast Marije Hijman aan de start staat is wel de vraag, aangezien deze hardloopster en triatleet meedoet in de top van Nederland. En ze is pas 19 jaar! Marije wordt al langere tijd gesponsord door onze winkel in Bodegraven. Af en toe kun je een wedstrijdverslag van haar wedstrijden vinden op onze website. Deze keer het interview voor de ‘Local Runners’ rubriek!

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor werd je geïnspireerd?

Mijn moeder heeft training gegeven bij de atletiekvereniging AV’47. Zo ben ik begonnen met atletiek. Op mijn 14e ben ik bij het ATR (Atletiek Trainingscentrum Rotterdam) terechtgekomen via een talentendag. Hier heb ik een periode 4 keer per week getraind. Dit jaar heb ik de keuze gemaakt voor de triatlon / duatlon.

Wat zijn je favoriete afstanden?

Mijn favoriete afstand in de atletiek op de baan is de 3000 m steeplechase. Bij deze afstand gaat het niet alleen om de snelheid, maar ook om kracht. Ik vind steeplechase een leuke uitdaging. Daarnaast doe ik in de triatlon de sprint afstand, dit houdt in 750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen.

marije hijman

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Mijn week is erg druk. Ik studeer in Rotterdam geneeskunde aan de Erasmus Universiteit (Volgend jaar tweedejaars) en ik train op verschillende locaties.

  • Maandag train ik thuis (Boskoop), hier doe ik een duurloop en een zwemtraining.
  • Dinsdag en Donderdag train ik bij de Mila groep in Rotterdam bij PAC onder leiding van Martien en Gerard Droog.
  • Woensdag train ik bij het RTC Brabant van de triatlon in Oosterhout. Op deze middag hebben wij een fietstraining en een zwemtraining. Mijn trainers zijn daar Armand van der Smissen en Tanja Donkers.
  • Vrijdag heb ik een vrije dag.
  • In de wedstrijdperiode heb ik in het weekend meestal een wedstrijd, maar anders train ik zaterdag bij het RTC Brabant en zondag meestal thuis (Boskoop). Bij het RTC Brabant doen wij dan meestal een zwemtraining met een looptraining/fietstraining. Zondag thuis doe ik dan een looptraining/fietstraining. Dit is afhankelijk wat ik zaterdag in Oosterhout heb gedaan.  

Kortom in totaal train ik 4x hardlopen, 2/3x zwemmen en 2x fietsen.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Het meest trots in de atletiek ben ik op mijn 10 km weg tijd. In 2018 liep ik voor de eerste keer een 10 km. Mijn trainer Martien Droog had gezegd dat 36:30 wel zou moeten lukken. Ik dacht eerst dat is best snel, maar uiteindelijk liep ik exact 36:30. Het was een wedstrijd waarin alles goed ging. Ik werd toen ook nog derde op het NK junioren A achter Diane van Es en Jasmijn Lau.

Het meest trots in de triatlon / duatlon ben ik op mijn recente 3e plek op het EK duatlon voor junioren die plaatsvond in Roemenië. Het was mijn tweede EK, waar ik in het begin bij het lopen last had van de warmte, maar tijdens het fietsonderdeel sterk was. Uiteindelijk zat ik 7 sec. achter nummer 2. Ik vond het heel gaaf om op het podium te staan tijdens een internationale wedstrijd.

marije hijman

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

Altijd blijft het een droom om harder te gaan lopen. Nu ik mij op de triatlon / duatlon focus, gaat het vooral om het sneller worden op de langere afstanden op de weg. Uiteindelijk blijft het gaaf als ik mee zou kunnen doen met de Olympische Spelen (2024 / 2028) met de triatlon.

Wat is Marije’s tip voor andere lopers?

Mij antwoordt is misschien cliché, maar het is waar. Heb plezier in wat je doet! Het maakt niet uit op welk niveau je sport, maar als je geniet van de trainingen en wedstrijden verbeter je je persoonlijke records vanzelf.


We gaan uitkijken naar de weg naar de Olympische Spelen, Marije! Heel gaaf wat je allemaal doet. Heel veel succes met alles de komende jaren. Maar we gaan je vast nog wel vaker zien op De Hardloopwinkel!

Volg Marije op Facebook of Instagram!

WIL JIJ OOK MEEDOEN AAN DEZE RUBRIEK? STUUR DAN EEN E-MAIL NAAR INFO@DEHARDLOOPWINKEL.NL MET ALS ONDERWERP ‘LOCAL RUNNERS’.

Geschreven door Marleen

0