Local Runner: Nathalie Klaassen

Waarschijnlijk zie je tijdens wedstrijden regelmatig hardlopers die je vaker tegenkomt.

En je vraagt je dan af: Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze een beetje kennen en wellicht hebben ze nog een leuke hardloop-tip voor jullie.

Deze week Nathalie Klaassen: een loopster met een bak aan ervaring waar velen nog wel iets van kunnen opsteken. Nathalie is een van de atleten die gesponsord wordt door onze winkel in Bodegraven. Veel loopervaring betekent ook veel verhalen, dus geniet lekker van dit lange interview!

 

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor raakte je geïnspireerd?

Eigenlijk al toen ik 9 was, stond ik al te trappelen. Ik wilde zo graag met mijn vader het trimparcours in het park lopen waar ik in mijn eentje niet mocht komen. Dat gebeurde helaas niet zo vaak als ik wilde…

Ik ben pas echt begonnen met hardlopen toen ik 14 jaar was. Mijn broer ging uit huis en om mij en mijn zus niet teveel te hoeven missen, vroeg hij ons om elke zaterdagmiddag te komen hardlopen op ‘de dijk’ en erna nog gezellig te blijven hangen. Zo liep ik wekelijks 3,5 km. Mijn broer was de sportieveling van de familie: short-track, wielrennen, triatlon, Elfstedentocht, marathons… Ik fietste met hem mee als hij een lange duurloop moest doen en ging mee naar wedstrijden om hem aan te moedigen. Dat inspireerde mij enorm!

Op mijn 17e mocht ik naar Parthenon in Dordrecht (nu Fortius), de atletiekvereniging waar ik in de lange afstandsgroep terechtkwam bij Peter Slijkoord. Ik liep toen nog vooral 5 kilometer hoor! Maar toen ik gevraagd werd voor de competitie, ben ik mij gaan richten op de 800m en 1500m .

Als Leidse studente, trainde ik bij Bram Wassenaar en Norbert Groenewegen bij de Bataven (nu Leiden Atletiek). Daar begon eigenlijk het fanatiekere werk. Ik deed vooral baanwedstrijden (later ook 3000m en 5000m) en af en toe een Ekiden of kermisloopje. De wintertrainingen op zondagochtend in Duinrell waar ik met mijn partner op de fiets heen ging, hebben de liefde voor onverhard lopen in de natuur bij mij aangewakkerd. Ik heb deze jaren veel geleerd en de mensen met wie ik trainde, inspireerden mij enorm (o.a. Kamiel Maasse!).

In de tijd dat ik jonge kinderen had, liep ik een paar keer in de week net voor het avondeten een rondje. Toen mijn zoon en dochter naar AAV’36 in Alphen aan den Rijn gingen, kon ik aansluiten bij een groepje dat tegelijkertijd trainde. En zo begon mijn tweede atletiekleven, ook al was ik eigenlijk nooit gestopt.

Nathalie Klaasen | Local Runner De Hardloopwinkel
Nathalie Klaasen tijdens de Hardloop3Daagse

 

Wat zijn Nathalie's favoriete afstanden?

Ik loop het vaakst de 10 km, maar ik loop eigenlijk het liefst loopjes in de natuur, bijvoorbeeld in Zuid-Limburg of in Zeeland! En als het dan meerdaagse evenementen of circuits zijn, dan ben ik helemaal enthousiast! 

Ik sta erom bekend niet zo goed keuzes te kunnen maken, dus in de praktijk doe ik waar ik op dat moment zin in heb en wat langs komt: alles tussen 3000m en halve marathon: het meest crossjes, trails, maar vooral 10 kilometer. Het liefst zou ik ook nog indoor willen doen en 3000m steeple willen leren!  

De liefde voor de 10km is gekomen door het Zorg & Zekerheid Circuit. Je schrijft je in op een afstand en dat doe je dan 8x in een seizoen! Goed georganiseerd en ontzettend leuke mensen doen eraan mee of zijn erbij betrokken. Elk jaar in november is het een weer een vrolijk weerzien van de 'zorg-en-zekerheid-familie' en in mei moeten we weer even afscheid van elkaar nemen. Met een aantal meiden spreek ik dan tussen mei en november af om samen te trainen en elkaar toch te kunnen zien en spreken.

 

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Niet zo vaak als de meeste mensen die ik ken, maar als ik alle sporten bij elkaar optel, loopt het toch wel op! Ik train 2x in de week op de baan van AAV’36. Die trainingen sla ik niet graag over en volg ik trouw. 

>Mijn trainer is Ruud van Maurik, een internationaal hordentopper. Zijn schema’s zitten zo goed in elkaar! Ik ben bij hem enorm vooruit gegaan en dus onder de 40 minuten gedoken op de 10km! AAV’36 is een hele fijne club. Andere trainers geven mij ook tips en het is fijn dat er mensen zijn die zoveel verstand hebben van alles wat het functioneren van een sportlijf /-mind aangaat. Ik train met een leuke interessante mix van mensen die mij allen inspireren (door hun snelheid, hun prestaties op ultralopen of om de eigenaardige mens die ze zijn).

In het weekend doe ik een duurloop voor mezelf of een wedstrijd. Naast het lopen doe ik 1x in de week twee sportschoollessen (pump of planken en de laatste tijd vaak spinning) en 1 à 2x per week aan yoga. Thuis probeer ik braaf mijn buikspier-/bil-/hamstringoefeningen te doen, maar dat schiet er wel eens bij in. 

In het weekend ben ik vaak actief bezig in mijn tuin en moestuin en ik probeer zoveel mogelijk op de fiets te doen binnen mijn woonplaats. En dan heb ik ook nog skates en zou ik graag een racefiets willen hebben….  Maar ja, ik werk ook nog 4 dagen en heb ook nog 3 kinderen en daar besteed ik ook graag veel tijd aan! Soms past het niet, maar zoals ik al zei, ik kan niet zo goed keuzes maken, dus ga ik regelmatig dus te laat naar bed…

Nathalie Klaasen - Trail Lamotte Chalancon Frankrijk | Local Runner De Hardloopwinkel
Nathalie Klaassen tijdens Trail Lamotte Chalancon in Frankrijk.

 

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Op mijn twee zilveren medailles op de NK Cross! Maar stiekem ook op mijn 10km tijd van 38.40 (PR). Ik liep dat vorig jaar nog in Mijdrecht. Ook wel dat ik twee keer de driedaagse in Zeeland won op de kortere afstand. Maar het meest geniet ik eigenlijk als ik op vakantie een loopje zie en er ook nog onverwacht aan mee kan doen, zoals ooit een keer in de wijk Montmartre in Parijs. 

 

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

De meeste mensen die al langer dan 30 jaar lopen hebben er wel een marathon (of 50) op zitten. Ik nog geen enkele! Of dat er ooit van komt? Ik weet het niet. Als het om zulke lange afstanden gaat, voel ik niet zoveel om dat op snelheid te doen.

Ik zag deze week een film van een run van Londen naar Parijs in 10 dagen met 10 mensen, voornamelijk onverhard. Als ik dat bekijk, of als ik lees over een trail in IJsland of Noorwegen, dan maakt mijn hart wel een sprongetje.

Maar een dag later kan ik weer enthousiast worden van het idee te werken aan snelheid, baanwedstrijden, indoors en steeple… En uiteindelijk is het het lijf die het bepaalt!

 

Tip van Nathalie voor andere lopers: 

Neem altijd je schoenen mee op vakantie! Goed naar je lijf blijven luisteren, met temperaturen rond de 30 graden je afvragen of het niet beter is niet te lopen, maar vooral te doen wat goed voelt voor jou. Als laatste: loop zonder muziek in, zodat je die merel hoort fluiten, de wind langs je wang voelt, het licht van de zon de groene polder ziet oplichten, het kruidige gras ruikt dat zojuist gemaaid is.  

 

Nog een laatste toevoeging van Nathalie:

Lopen heeft mij veel gebracht: vriendschappen, inzichten, fitheid, weerstand, doorzettingsvermogen, inspiratie voor het schrijven van educatief materiaal en ik heb heel wat keren het hoofdje leeg gelopen. Hoe vaak kwam de oplossing voor iets kleins maar op het eerste gezicht onvindbaars op tijdens een duurloopje?

Lopen is goed voor je humeur, vindingrijkheid, lijf en mind. Ben heel blij en dankbaar dat ik daar al zo lang profijt van heb!

 

PR's:

  • 5 km 19.01
  • 10 km 38.40
  • 15 km 1.01.59
  • 21 km 1.26.12

Bedankt voor je super uitgebreide verhaal Nathalie. Erg leuk en inspirerend om te lezen. En wie weet tot aan de start bij de eerstvolgende Zorg & Zekerheid Circuit!

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar info@dehardloopwinkel.nl met als onderwerp 'Local Runners'.

 
Klanten beoordelen ons met een 9,3
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.