Local Runners: John Smak Gregoor

jun 26, 2019 | Local Runners

Bij wedstrijden kom je wel eens hardlopers tegen die je regelmatig ziet. Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze kennen en wellicht hebben ze nog een leuke tip voor jullie.

Deze week is John aan de beurt. Fanatieke hardloper én trainer bij onder andere Bollenstreek Trainer.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor raakte je geïnspireerd?

In 2013 ben ik begonnen met hardlopen. Tot mijn 25ste altijd veel aan sport gedaan, voetbal en vechtsporten, toen kwam er een periode van niets en daarbij kwam astma ook om de hoek kijken. In 2013 was ik het dus zat en moest er iets gebeuren mijn gezondheid werd steeds slechter en de conditie was ver te zoeken. Dus met de hardloop-app Evy aan de slag gegaan. 

Snel was ik weer fit en kon al redelijk snel een 10 kilometer lopen. Ik werd door heel veel andere lopers geïnspireerd. Maar na een jaar begon ik wel een beetje te denken, ben ik echt wel goed bezig? Altijd het zelfde tempo, rondje etc. Ik ben toen via Yildiz terecht gekomen bij atletiekvereniging Startbaan waar ik ben gaan trainen.

Ik heb inmiddels ook wat cursussen gedaan en uiteindelijk na mijn fitness diploma ook mijn hardlooptrainer opleiding gedaan.

Wat zijn je favoriete afstanden?

Eigenlijk heb ik geen favoriete afstand, ik vind ze allemaal even mooi en uitdagend. Knallen op een vijf kilometer of afzien op die laatste kilometers van de marathon.

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Ik train zo’n 3 tot 4 keer per week (hardlopen). Ik train bij twee verenigingen en een hardloopgroep.

A.V. Startbaan in Amstelveen , waar ik bij de lange afstand groep  train maar ook training geef. Trainers: Jeroen Erkelens , Jim van Buren, Yildiz Kurt en Jacqueline Sevenster.

Triathlon vereniging de Bollenstreek, diversen locaties in de Bollenstreek. Trainers: Erik Nieuwenhuis en Mark de Jong, maar daar lopen nog wel wat meer ervaren trainers rond.

De Bollenstreek Trainer, waar ik zelf training geef.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dat ik ben gestart met hardlopen en dat ik het kan overdragen aan andere. Elke wedstrijd heeft wel iets en misschien geniet ik wel meer van een prestatie van de gene die ik begeleid of waar ik mee train.

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

Op dit moment ligt mij focus op een Triathlon (is lopen ook een belangrijk onderdeel van). Op loopgebied wil ik  mij nog wel specialiseren als hardlooptrainer. Een Ultra zie ik nog als uitdaging. Ik loop ook graag in het buitenland waarbij ik dan ook nog wat dagen erbij doorbreng om de omgeving te bekijken. Voorlopig staat de marathon van Sevilla op het programma in 2020 maar de kans is groot dat ik in het naseizoen er nog wel een loopje in het buitenland bij uitzoek.

Wat is jouw tip voor andere lopers?

Vooral voor de beginnende maar ook wel gevorderden, sluit eens aan bij een atletiekvereniging of loopgroep. Hardlopen is meer dan alleen hardlopen, zeg ik altijd maar. Je wordt er zeker niet slechter van. Naar mijn mening doen te veel mensen maar wat, met gevolg onnodige blessures en geen vooruitgang. Wil niet te veel, te snel en bouw het goed op. En ja, goede schoenen zijn belangrijk, ga naar een speciaalzaak. Maar het allerbelangrijkste geniet er van en loop met plezier. Je bent sowieso goed bezig!

Is er nog iets wat je wilt toevoegen?

En slome lopers bestaan niet, jij bent sowieso goed bezig!


Mooie wijze woorden van John! Kom je zelf uit de buurt van de Bollenstreek, en ben je nog op zoek naar een leuke loopgroep, schroom dan niet om met John mee te doen! Je kunt hem ook volgen op Instagram: @johnnyisgettingfit.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@dehardloopwinkel.nl met als onderwerp ‘Local Runners’.

Geschreven door Marleen

0