Local Runners: Dani O’Sullivan

jun 12, 2019 | Local Runners

Bij wedstrijden kom je wel eens hardlopers tegen die je regelmatig ziet. Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze kennen en wellicht hebben ze nog een leuke tip voor jullie.

Deze week hebben wij Dani O’Sullivan geïnterviewd. Zij traint bij de Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL)

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor werd je geïnspireerd?

Toen mijn jongste zoon een baby was huilde hij heel veel en heel erg hard. We hadden toen al 3 kinderen en ik dacht er relaxed in te staan, maar ik vond het heel erg moeilijk om me blij te blijven voelen op de zwaarste dagen. Om even weg en buiten te zijn, begon ik met hardlopen. Dat had ik eerder ook af en toe wel gedaan, maar nooit echt serieus. Nu werd er iets in me wakker, niet alleen de liefde voor het lopen zelf, maar ook het idee dat ik meer was dan alleen iemands moeder en iemands partner. Ik liep steeds meer en werd sneller en raakte eraan verslaafd. Nu is mijn zoon een blije vierjarige schoolganger en ben ik een wedstrijdloper. Ik ben hem er dankbaar voor.

Mijn goede vriendin en snelle Eindhovense hardloopster, Eefje Ottenvanger, was mijn inspiratie. Ze heeft me heel geduldig en eindeloos van advies voorzien en maakte loopschema’s voor me. Ze is nog steeds de eerste die ik om advies vraag als ik met een hardloopvraag zit. 

Wat zijn je favoriete afstanden?

Ik hou van lang en de laatste tijd kan ik daar gelukkig ook weer voor kiezen. De 10 Engelse Mijl of een halve marathon. Tot voor kort was ik nog aan het opbouwen na een tijd van ziekte, en liep ik veel 5 km wedstrijden. Dat was heel goed voor het terugkrijgen van mijn snelheid en wil kort ook blijven doen om die snelheid te houden. Het idee is om die snelheid nu mee te nemen de afstand in.

De 10 km is mijn haat/liefde afstand; soms vind ik het heerlijk en kan heel dicht bij mijn 5 km tempo blijven de hele wedstrijd lang, soms loop ik me er helemaal stuk op. Ik vind het de moeilijkste afstand om goed te lopen en daarom wil ik mijn tijd erop juist aanscherpen.

In Ierland, waar mijn man vandaan komt, loop ik vaak 4 mile (6,4 km) of 5 mile (8 km) wedstrijden. Dat zijn leuke afstanden die je in Nederland niet vaak ziet. Gelukkig komt het SPOC Circuit er weer aan, met afstanden van 6 a 7 km.

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Dani O’Sullivan

Ik train 5 a 6 keer in de week en fiets daarnaast ook nog 1 of 2 keer. Dat is best veel en dat krijg ik ook vaak te horen. Mensen vragen waar ik de tijd vandaan haal. Ik werkte tot voor kort ook nog ruim 30 uur per week, nu gelukkig wat minder.  Mijn man loopt ook hard en we wisselen het af. De een loopt terwijl de ander de kinderen naar bed brengt of juist met ze ontbijt en ze naar school brengt.

De dinsdagavond intervaltraining is voor mij heilig. Als mijn partner dan een keer iets heeft waardoor ik niet kan gaan baal ik wel. Intervallen doen is veel leuker met je team. Ik zit in het heel gezellige wedstrijdteam van de NSL met geweldige lopers als Nico Altorf, André Korpelshoek, Bianca Juffermans, Margriet Vonk, Alfred Roelen en nog veel meer leuke, snelle lopers. Onze trainer is Piet van der Luijt is een hele ervaren trainer van wedstrijdlopers. Zelf liep hij vroeger hele snelle marathons.

Op vrijdagavond train ik soms mee met het Leiden Atletiek team van Jan Kortekaas. Daar loop ik met supersnelle lopers als Maikel Stolwijk, John Vonk, Jochem Loos, Marcel van Samsbeek en Erik van Leeuwen. Helaas lukt het me vaak niet om die training te kunnen bijwonen. Ik voel me in beide teams altijd vereerd om met zulke goede trainers en medelopers te mogen trainen.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Het is niet echt een hardloopprestatie, maar eigenlijk ook weer wel: tijdens lange duurlopen heb ik aan een boek gewerkt. Thuis schreef ik alles op. Een paar weken geleden heb ik na ruim een jaar schrijven mijn hardlooproman afgekregen. Ik ben nog wel even bezig met bewerken, maar daarna stuur ik het naar uitgevers. Zelfs als het nooit gepubliceerd wordt blijf ik trots op het feit dat ik het geschreven heb. Ik deed al eerder schrijfpogingen, maar maakte dingen niet af. Door het lopen heb ik meer discipline. Het voelde soms net als een zware kilometer in een wedstrijd. Qua lopen ben ik heel blij met mijn tijd op de Halve Marathon van Leiden. Ik had momenten dat ik wilde stoppen, maar kon die ombuigen in mijn hoofd en doorlopen.

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

In oktober wil ik in Amsterdam mijn eerste marathon lopen. Het is voor het eerst dat ik heel gericht naar een wedstrijd toe ga trainen. Nu doe ik wedstrijden gewoon tussen de trainingen door.

Verder hoop ik ooit de bijna 600km lange route te lopen die mijn vader in 5 dagen tijd per rolstoel aflegde, om in de tijd van dictator Franco toch een studiebeurs te kunnen krijgen. Hij reed dag en nacht en sliep hooguit even langs de kant van de weg.  Omdat het zo’n enorme afstand is wil ik goed kijken hoe ik dat aanpak en er ook graag geld mee ophalen voor een goed doel. Mijn vader zat in een rolstoel vanwege kinderpolio. Ik probeer me, als een wedstrijd zwaar is, vaak te bedenken dat kunnen lopen een voorrecht is.

Wat is jouw tip voor andere lopers?

Ik loop relatief nog helemaal niet zo lang en echt tips geven voelt daardoor wat voorbarig, maar ik merk dat ik heel veel baat heb bij fietsen naast het lopen. Ik heb een mountainbike en sinds kort ook een racefiets en ben alleen maar sneller gaan lopen. Met lange ritten train je je duurvermogen zonder je hardloopspieren extra te belasten en parcours rijden op de MTB is eigenlijk een soort intervaltraining. En het is ook nog eens heel erg leuk.

Is er nog iets wat je wilt toevoegen?

Ik hou van hardlopers. We zijn allemaal een beetje gek en moeten dat ook zijn. Het mooiste vind ik om te zien hoe hardlopers er voor elkaar zijn, ook al is onze sport nog zo individueel, elkaar aanmoedigen, spontaan hazen en sportief uitdagen. Ik heb door het hardlopen zulke leuke mensen ontmoet en het voelt fijn om deel uit te maken van de regionale hardloopgemeenschap.

PR’s: 5km – 20:43, 10km – 44:39, 10 EM – 1:17:00, halve marathon – 1:41:35

Strava: https://www.strava.com/athletes/10978964
Instagram: @dani_osulli_van

WIL JIJ OOK MEEDOEN AAN DEZE RUBRIEK? STUUR DAN EEN MAILTJE NAAR INFO@DEHARDLOOPWINKEL.NL MET ALS ONDERWERP ‘LOCAL RUNNERS’.

Geschreven door Marleen

0