Blogoverzicht

Waarop letten bij het kopen van hardloopschoenen?

In dit overzicht een aantal tips bij de aankoop van hardloopschoenen!

 

Wat kost een paar hardloopschoenen?

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Wat kost een paar hardloopschoenen?

Er zijn heel veel hardloopschoenen in allerlei prijsklassen. Je kan al hardloopschoenen van dertig euro kopen. Daar kan je vanuit gaan dat deze niet optimaal zijn. Er zijn ook veel hardloopschoenen van tussen de zestig en tachtig euro. Deze zijn kwalitatief wel al iets beter. Deze hardloopschoenen hebben al meer steun en een iets betere schokabsorptie (demping). (klik hier voor onze collectie schoenen!)

De prijsklassen van schoenen die wij bij De Hardloopwinkel verkopen zijn tussen de €120,- en €180,-. Dit komt omdat deze hardloopschoenen veel meer te bieden hebben dan alleen demping.

 

Hoe lang gaan ze mee?

Dit is een vraag die wij bij De Hardloopwinkel veel te horen krijgen. De gemiddelde regel die wij hanteren is dat hardloopschoenen 1000 kilometer mee gaan. Dan praten wij wel over dat de demping op raakt. Het kan ook zijn dat de zool versleten is. Maar er zijn meer factoren die de duur van een schoen beïnvloeden. Zoals:

 1. gewicht van de loper;
 2. loopstijl en snelheid van de loper;
 3. hoe vaak loop je met de schoen in de week;
 4. hoe wordt de loopschoen onderhouden en bewaard.

Je kan je voorstellen als een hardloper zwaarder is of een bepaalde loopstijl heeft dat de schoen eerder opgaat. Als voorbeeld hebben wij een klant in onze winkel die bij het neerkomen altijd de rechter voorzijde van de zool als eerste raakt.

De hardloopschoenen slijten hierdoor erg snel. Een loper die bijvoorbeeld erg op zijn hak land kan daar ook erg snel slijten.

De schoenmerken maken daar het rubber wel wat harder maar door heel veel impact kan de schoen toch harder slijten. Lopers die meer op de midden voet landen hebben vaak het minst last van slijtage.

WAAROM MAKEN DE SCHOENMERKEN DAN NIET EEN RUBBER SOORT DAT NIET SLIJT?

Natuurlijk is het mogelijk om een slijtzool onder de schoenen te plaatsen die niet slijt. Als je een stuk autoband rubber onder schoen plakt zal de schoen niet of nauwelijks slijten. Echter wordt de schoen dan veel en veel zwaarder en de schoen wordt stugger waardoor de schoen niet lekker loopt.

Vaak wordt er inderdaad op de hak een zwaarder rubber gebruikt tegen slijtage maar dit is dan wel iets zwaarder. Hardloopschoenen hebben vaak 24 uur nodig om te herstellen. De demping van de hardloopschoenen wordt vaak ingedrukt tijdens een rondje hardlopen. Het herstellen van de demping om in zijn oude vorm terug te komen is minimaal 24 uur maar iets langer is nog beter.

Dus loop je 4 tot 7 keer in de week dan is één paar hardloopschoenen onvoldoende. Ook droogt een schoen een beetje uit. Wij houden vaak aan dat hardloopschoenen niet ouder mogen zijn dan 2 jaar. Ook al heb je niet veel hardgelopen, de schoen is na 2 jaar ook aan vervanging toe.

Kortom hardloopschoenen gaan 1000 kilometer mee bij normaal gebruik of vervang ze na 2 jaar. En loop je meer dan 3 keer per week dan is een tweede set hardloopschoenen aan te raden.

 

Tips om je levensduur van je loopschoenen in de gaten te houden.

 1. Registreer je loopschoenen in een app, zoals Strava of Garmin Connect. Elke keer als je loopt telt hij de kilometers op. Na 900km kan je dan ook nog een melding krijgen.
 2. Noteer de datum van aankoop in je hardloopschoen. Schrijf onder het zooltje bijvoorbeeld 5-2020. Dan weet je dat je deze hardloopschoenen in mei 2020 hebt gekocht.
 3. Je kan ook altijd De Hardloopwinkel bellen. Wij registreren de hardloopschoenen in ons systeem. Je kan ons dus bellen of mailen en wij kunnen nagaan hoe oud de hardloopschoen is. Mail naar webshop@dehardloopwinkel.nl

Tabel:

2 x 5 km per week dan doe je ca. 1 jaar en 11 maanden met een hardloopschoen.

3 x 5 km per week dan doe je ca. 1 jaar en 3 maanden met een hardloopschoen.

2 x 10 km per week dan doe je ca. 1 jaar met een paar hardloopschoenen.

3 x 10 km per week dan doe je ca. 8 maanden met een paar hardloopschoenen.

Deze bovenstaande tabel is een richtlijn. De ene doet wat langer met een een paar schoenen en de ander wat korter. De meeste klanten van ons kopen elk jaar een paar hardloopschoenen.

Wat wij in onze winkels wel merken dat de heel veel lopers te laat hun hardloopschoenen wisselen. Hierdoor kan je wel blessures oplopen.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een hardloopschoen?

Ik heb hierboven al aangegeven dat er verschillende hardloopschoenen zijn in verschillende prijsklassen. Hardloopschoenen met een prijsklasse van tussen de € 120 en €180 zijn doorgaans goede hardloopschoenen. (bekijk collectie ).

Dat wil nog niet zeggen dat elke schoen goed is voor elke loper daar zit ook veel verschil in. Wij raden aan om vooral te kijken naar een schoen die bij je past en lekker zit en op de laatste plaats naar de kleur.

 

Belangrijk bij de keuze van de schoen is:

 1. past de demping bij de loper?
 2. pasvorm
 3. welke ondersteuning heb ik nodig als hardloper?
 4. Is het gevoel goed bij de hardloopschoen?

Gewicht is ook een belangrijke factor bij de keuze van hardloopschoenen. Daarom is belangrijk om de juiste demping te kiezen bij de juiste persoon. Ondersteuning is net zo belangrijk als demping. Dus heb je bijvoorbeeld een neutrale hardloopschoen nodig of hardloopschoenen met meer ondersteuning (anti-pronatieschoen).

Dit is lastig zelf te bepalen. Daarom zijn wij er van De Hardloopwinkel er om je daarbij te helpen. Wij kennen de hardloopschoenen, wij weten technische eigenschappen en wij hebben de tools om te kijken welke hardloopschoen bij jou past.

Daarom is het van belang om zeker als beginnende loper of als je hardloopblessures hebt bij De Hardloopwinkel langs te gaan. Onderhoud van je loopschoenen? Ook hier krijgen wij veel vragen over.

Eigenlijk is het onderhouden van een hardloopschoen vrij simpel. Maar hierbij een aantal tips.

Maar eerst een vraag Hoe vaak was jij je schoenen eigenlijk?

Het antwoord op deze vraag is vaak “nooit“. Toch is dit van belang om dat er na een tijdje 400.000 bacteriën in je hardloopschoenen rondzwemmen. Dit veroorzaakt vaak voetschimmel of kalknagels.

Wij raden aan om je hardloopschoenen minimaal 1 keer per maand in de spuiten met een spray. Deze spray dood de bacteriën. Dit voorkomt nare geurtjes maar het vooral schoner voor je huid en nagels.

Check deze spray van ProtectAIr op onze site.

Bekijk onze hardloopaccessoires. Verder heeft een schoen niet veel onderhoud nodig.

Je kan ze nog wel laten luchten door de zooltjes eruit te halen. Als je je hardloopschoenen wilt schoonmaken, doe dan met water en borstel of doek.

DOE JE HARDLOOPSCHOENEN NIET IN DE WASMACHINE. Daar kunnen ze niet tegen. 

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.