Tips om je hardloopschoenen mooi te houden

jan 12, 2021 | Blog

Lekker hardlopen door weer en wind, dat is waar de meeste hardlopers van houden. Bladeren, plassen, modder en straks misschien ook wel sneeuw. Hardlopers vinden het meestal niet erg om vies en nat te worden, dus blijf vooral lekker naar buiten gaan. Het is daarbij ook nog eens goed voor je weerstand. Maar al dit vuil zorgt er wel voor dat je schoenen er versleten uit gaan zien, terwijl ze dat in de meeste gevallen nog niet zijn. Hieronder lees je wat tips om je hardloopschoenen langer mooi te houden:

De tips:

  • Lucht je schoenen na elke training. Even laten “uitstomen”, het liefst op een frisse plek als tuin of balkon. Haal gerust ook de binnenzooltjes eruit.
  • Borstel je schoenen geregeld af onder de kraan. De zuren die in regen zitten kunnen een chemische reactie geven met het dempingsmateriaal van de schoen. Dit is onzichtbare slijtage. Invloeden van buiten af (regen, sneeuw, koud en warmte) tasten het materiaal van je schoenen aan.
  • Smaken verschillen. De ene loper is blij, dat het nieuwe eraf is na een rondje hardlopen door de viezigheid. De ander baalt als de eerste vlekken verschijnen. Vuil zoals modder, zand, grind verwijderen is voor beide groepen geen overbodige luxe. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje met wat warm water en zacht, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en voorkom je stinkende schoenen.
  • Zijn de schoenen flink nat, zet ze dan vooral niet bij, op of onder de verwarming. Dit kan de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten. Droog ze op een natuurlijke manier, door ze met kranten of keukenpapier vol te proppen. Dit trekt het meeste vocht eruit. Ook dit voorkomt stinkende schoenen.
  • Hoe vies je hardloopschoenen ook zijn, doe ze niet in de wasmachine. Het wasmiddel en de rotaties van de wasmachine tasten de structuur van de schoenen aan. Dit gaat ten koste van de demping van de schoenen.
  • Train je op verschillende manieren (duurlopen, intervaltrainingen of andere ondergronden)? Dan heb je een prima excuus om een 2e paar schoenen aan te schaffen. Variatie is goed voor lichaam en geest. Het kan er mede ook voor zorgen dat het blessurepreventief werkt. Ook zorgt het ervoor dat de schoenen rust krijgen, waardoor de schoenen langer mee gaan. Tevens als je schoenen van de vorige trainingen toch nog niet geheel droog zijn geworden, heb je altijd nog een paar schoenen paraat staan.

Ben je op zoek naar nieuwe hardloopschoenen? Kijk dan eens op onze webshop.

Geschreven door Team Rotterdam

0