Mythe over hardloopschoenen: “Monogamie is een deugd”

jun 12, 2018 | Blog

Als het gaat om relaties zal monogamie je problemen besparen. Als het gaat om hardloopschoenen kan monogamie juist voor problemen gaan zorgen en is “vreemd gaan” zeker een serieuze optie. Veel hardlopers blijven levenslang loyaal aan de keus die ze na een aantal experimenten met verschillende modellen hebben gemaakt. Ze lopen dan elke dag hard in de zelfde schoenen, vervangen ze door hetzelfde model en leggen zelfs een kleine voorraad aan voor het geval de fabrikant het in zijn hoofd haalt dat model uit de markt te nemen!

Maar hardlopen op verschillende soorten schoenen heeft voordelen. Je kunt sterker worden, sneller en minder gevoelig voor blessures. Onderzoek laat de relatie zien tussen hardlopen en verscheidenheid aan schoeisel en verminderde blessures. Elke keer als je een ander paar schoenen aantrekt, verandert je interactie met de bodem/straat enigszins en loop je dus net even anders. Dit spreekt andere spiervezels aan en maakt het weefsel sterker. De herhaalde belasting op steeds dezelfde lichaamsdelen wordt minder door regelmatig van model te wisselen.

 

Waar het op neerkomt: committeer je niet aan specifieke loopschoen. Gebruik verschillende paren naast elkaar (bijvoorbeeld 1 paar voor het snelle werk en een ander paar voor de duurlopen) of opeenvolgend door alvast een nieuw paar schoenen uit te proberen nog voordat je oude paar versleten is.

Bron: www.runnersweb.nl

Geschreven door Marcel

0