Local Runner: Maikel Stolwijk

Bij wedstrijden kom je wel eens hardlopers tegen die je regelmatig ziet. Wie zijn dat nu? In onze rubriek "Local Runners" interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze kennen en wellicht hebben ze nog een leuke tip voor jullie.

Deze week hebben wij Maikel Stolwijk uit Leiden geïnterviewd. Maikel zijn bijnaam is "Stollie".

 

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor werd je geïnspireerd? 

Toen ik een jaar of 15, 16 was ben ik begonnen met echt trainen bij Leiden Atletiek voor de langere loopnummers. Dat kwam omdat de trainer van mijn vader opdat moment wel wat looptalent in mij zag en ik vaak met kinderloopjes meedeed of de laatste paar honderd meter met mijn vader meeliep tijdens een wedstrijd.

Dat trainen gebeurde in een aparte jeugd groep onder leiding van Norbert Groenewegen en Ada de Bruijn en later ook nog Han Kulker.

Daarna ben ik op 18 jarige leeftijd naar Bram Wassenaar gegaan en heb daar nog 2 jaar getraind. Zelf raakte ik toen een beetje het plezier kwijt en vond mijn geluk meer in de horeca en met voetbal. Tot afgelopen jaar ben ik vanaf mijn 16e selectie speler geweest van ASC met heel veel plezier.

Vanaf aankomend jaar ga ik mij alleen richten op de langere loopnummers en kijken wat er nog te verbeteren valt.

 

Wat zijn je favoriete afstanden?

Mijn favoriete loopnummers zijn alle nummers boven de 15 km eigenlijk, na 2 x de marathon gelopen te hebben kan ik zeggen dat ik die ook enorm mooi vind. Vooral de weg ernaartoe en dan zien wat er uit komt op de dag dat het moet gebeuren.

Maikel Stolwijk | Local Runner De Hardloopwinkel
Maikel Stolwijk tijdens de Leiden Marathon 2019

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Ik ben mijn trainingen in korte tijd wel gaan verdubbelen en dat bevalt prima. Van 2 naar 4 a 5x en dan soms nog wat kracht op de sportschool waar ik werk.

Toen ik een paar jaar geleden het lopen weer ben gaan oppakken ( denk 5 jaar geleden ongeveer) ben ik terecht gekomen bij Jan Kortekaas. Top trainer!! Duidelijk , eerlijk en hij weet uit eigen ervaring waar hij over praat. Hoog gelopen in alle wedstrijden in Nederland, winnaar van het WK van Leiden ( singelloop) en de marathon met een tijd van 2.20.00!!

Hele leuke groep met goede mix van warme mensen. Claudia van Rhijn ( meervoudig Nederlands kampioene) Jochem Loos ( enorm talent zit alleen even in de lappenmand, maar komt sterker terug dan ooit) John vonk ( mijn trainingsmaatje voor de marathons ) en vele andere.

In mijn vrije tijd doe ik ook nog weleens een stukje hardlopen met Jolijn Swager die nu bij Bram Wassenaar traint en steeds harder gaat , talentje!
Doordat mijn vader veel aan hardlopen deed bij de Bataven ( nu Leiden Atletiek ) en hij voor mij echt mijn voorbeeld was wilde ik ook kijken wat ik kon op de marathon.

Na een aantal marathons heeft mijn vader een geweldige tijd van 2.54.27 op de klokken gekregen in Rotterdam. Vorig jaar heb ik in overleg met mijn vader en trainer besloten om mij vanaf januari 2018 tot 8 april 2018 te richten op mijn eerste marathon. Richttijd was het liefst onder de 3.00.00 en misschien in de buurt van die ouwe van me. Door een geweldig schema en veel trainingsarbeid en een geweldige dag (was mijn verjaardag) liep ik 2.47.49!

 

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dit jaar wist ik dat dat sneller kon als alles meezat , veel trainen , heel blijven en geen gekke dingen doen. En dat is gelukt! Ik liep de Leiden Marathon op 19 mei in 2.40.28 ( ruim 7.21 min sneller). Leuk omdat voor elkaar te krijgen in je eigen stadje. Hier ben ik best trots op.

 

Genieten van lopen is jouw belangrijkste tip denk ik?

Het is ook wel leuk hoeveel mensen naar je toekomen om hun ervaringen te delen met je en vragen hoe mijn ervaringen zijn en hoe ik dingen zou aanpakken. Ik wil ook graag veel delen om iedereen het plezier van hardlopen te laten meemaken.

Zelf geniet ik als ik op woensdag op de baan van Leiden atletiek aan het trainen ben en we genoeg dolletjes maken met andere groepen die ook aan het trainen zijn.

Snelle jongens als Jasper Boot, Max Polak en vooral Björn Koreman inspireren mij enorm als je ziet wat zij allemaal lopen , niet normaal.
Björn die 4 jaar geleden net als ik genoot van het gezellige leven en nu de volle focus op het lopen heeft en nu absolute Nederlandse top is.

Maar mijn absolute nummer 1 held blijft mijn vader ❤️ 

Belangrijkste wat ik mee wil geven aan iedereen : luister goed naar je lichaam , pak je rust waar nodig , drink goed tijdens lange afstanden en geniet! 

 

Wil jij ook  meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@dehardloopwinkel.nl met als onderwerp 'Local Runners'

 
Klanten beoordelen ons met een 9,3
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.