Kledingadvies voor hardlopers

feb 8, 2021 | Blog

Functionele hardloopkleding

Hardloopkleding onderscheidt zich van ‘normale’ kleding door het gebruik van functionele, lichte synthetische materialen zoals polyester en lycra of een vorm daar van. Dit heeft een ademend vermogen, is licht van gewicht, winddicht, waterafstotend of zelfs waterdicht. Juist dit materiaal en de manier hoe het verweven is, zorgt voor een aangenaam gevoel. De transpiratie wordt snel afgevoerd, zodat het kan verdampen buiten de kleding. Zo blijf je droog en koel je niet snel af. Katoen is bijvoorbeeld geen geschikt materiaal om te dragen tijdens het hardlopen. Het mag dan wel een natuurlijk product zijn en fijn op de huid voelen, katoen heeft de eigenschap om vocht op te nemen én vast te houden. Het blijft dus nat en daardoor krijg je het koud of het blijft bij warmte op je huid plakken, waardoor het je poriën sluit en je slecht verder kan transpireren, waardoor er juist weer warmtestuwing kan ontstaan.

Hardlopen in de kou

Als je in de wintermaanden buiten gaat hardlopen is het belangrijk om meerdere laagjes kleding over elkaar heen aan te trekken. Je ideale winteroutfit stel je samen op basis van het drie-lagen systeem. De eerste laag bestaat uit functionele onderkleding. Het shirt, maar zeer zeker ook de slip of boxer, is van dun technisch materiaal. Dit zorgt voor optimale vochtafvoer en geeft een behaaglijke warmte. Als tweede laag draag je een wat dikker, lange mouwen shirt. Dit materiaal is wat dikker verweven, zorgt ook voor de vochtafvoer en is daarbij nog meer gericht op de warmte. Dit wordt gezien als een extra isolatielaag. De derde laag en de laatste is  vaak een jack of een bodywarmer. De eigenschappen hiervan kunnen variëren. Ze hebben allemaal een ademend vermogen en daarnaast kunnen ze winddicht, waterafstotend of soms zelfs waterdicht zijn. Als laatste moet je vooral je muts en handschoenen niet vergeten. Niets is zo vervelend als kou op je hoofd en koude handen.

Waterafstotend versus waterdicht

Waarom zijn de meeste hardloopjassen waterafstotend en niet waterdicht? Het materiaal bevat in beide gevallen kleine gaatjes, die ervoor zorgen dat transpiratie naar buiten getransporteerd kan worden. De gaatjes zijn bij een waterafstotend jasje groter, dan bij een waterdichte versie. Het gaat er uiteindelijk om dat de invloeden van buitenaf niet naar binnen dringen, maar de invloeden van binnenuit wel hun weg naar buiten vinden. Hierdoor blijft je lichaam op temperatuur. Een waterdicht jack is over het algemeen wat warmer in vergelijking met een waterafstotend jasje. Een waterafstotend jasje kan in de meeste gevallen een goede regenbui wel aan.

Hardlopen in de warmte

Bij mooi weer is het makkelijker om een hardloopoutfit te vinden. Een short of een korte broek met daar bovenop een top of een shirt en je bent klaar om te gaan. Transpireer je van nature erg veel, dan is ook hier een technisch ondershirt aan te raden. Deze laag zorgt ervoor dat je lichaamsvocht sneller naar buiten wordt afgevoerd, waardoor je minder warmtestuwing ondervindt

Accessoires 

Er zijn veel items met dezelfde functies als de kleding. Hiermee kun je je outfit compleet maken.. Het kan gaan over bijvoorbeeld de juiste slip of boxershort, maar ook sokken, handschoenen of de juiste hoofdbedekking. 

Wasvoorschriften

Lees in eerste instantie altijd het wasvoorschrift. Technische onderkleding kan op 60 graden gewassen worden. Het is aan te raden deze kleding eens in de paar maanden op 90 graden te wassen. Hierdoor blijft de functie van de onderkleding optimaal. De andere items kun je op 30/40 graden wassen, het liefst binnenste buiten. Gebruik NOOIT wasverzachter. De elastische materialen zijn hier niet tegen bestand en zullen snel hun vorm verliezen. Doe de sportkleding ook niet in de droger.

Indien je nog vragen mocht hebben, neem dan gerust contact met ons op door te bellen, mailen om langs te komen in één van onze winkels.

Veel loopplezier!

Geschreven door Marleen

0