Hardlopen tijdens je vakantie

jul 17, 2021 | Blog

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend – of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke verandering brengen ten opzichte van je gebruikelijke training: je hoeft niet altijd dezelfde rondjes te rennen en dezelfde ‘gezichten’ te zien. Verheug je op dit  vooruitzicht, een nieuwe ervaring. Dit alles maakt de “verandering van omgeving” zo aantrekkelijk.

Veel lopers zouden eigenlijk wel willen blijven hardlopen, maar vreemde plekken zijn voor hen teveel van het “ongeplande”: “Ik weet niet eens waar ik daar kan hardlopen.” – “Ik zou daar waarschijnlijk verdwalen.” – “Wat moet ik doen?” ze denken aan de anderen in het hotel als ze voor het ontbijt al in hardloopkleding op pad gaan?” enz.

Verlies je vorm niet – hardlopen tijdens je vakantie

Veel hardlopers zetten zichzelf op vakantie onder druk en willen zoveel mogelijk trainen. Maar het is belangrijk dat je lichaam zich volledig kan ontspannen en tot rust kan komen. Dat betekent niet dat je het hardlopen moet opgeven. Het komt allemaal neer op de juiste balans.

Als je je vorm niet wilt verliezen tijdens je vakantie, zorg er dan voor dat je regelmatig beweegt. Maar dat kan ook een alternatieve sport zijn: wandelen, zwemmen, fietsen, klimmen, tennissen…

Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet. Maar zorg voor afwisseling en train de hele week op verschillende ondergronden. Verander je hardlooptraining in plezierige hardloopsessies. Dit is ook nog eens goed voor je ziel.

Strandlopen

Als je geniet van een strandvakantie, dan krijg je vast en zeker wel eens zin om op het strand te gaan hardlopen. ‘s Ochtends, als de stranden en ligstoelen nog leeg zijn en allerlei dingen zijn aangespoeld door de zee, is het gegarandeerd een ontdekkingstocht langs de zee.

Rennen op het strand

Vooral in het hete seizoen moet je het hardlopen echter uitstellen tot de vroege ochtend of de late avond, omdat de zonnestralen anders erg sterk zijn en ook worden weerkaatst door het zand en het water. Hardlopen in het zand is een goede afwisseling voor je lichaam, maar het heeft ook een doorslaggevend nadeel: bij een verkeerde dosering is de kans op het krijgen van blessures erg groot.

Of je nu op blote voeten loopt, of met je hardloopschoenen op het hardere zand: loop geen uur op de losse ondergrond, ook niet als je het heel leuk vindt. De klachten of blessures komen verrassend snel, maar dan is het al te laat. Laat je voet- en beenspieren wennen aan het nieuwe oppervlak en loop 15 tot 20 minuten in het zand. Schakel dan over naar paden dicht bij de oevers of wegen met weinig verkeer. Verhoog langzaam de “strandloop”.

De bergen roepen

Als je je vakantie in een berggebied doorbrengt, zal je “genieten” van de harde hellingen en de heerlijke berglucht. Een hardlooprondje over een alp brengt een enorme afwisseling in het dagelijkse (vakantie)leven. Een aanbevolen variant is de afdaling naar een bergstation en de afdaling met de trein. Bergop hardlopen is zeer intensief voor de bloedsomloop en minder belastend voor het lichaam dan het bergaf lopen. Hierbij moet je oppassen dat je je niet overbelast, of zelfs blessures krijgt.

Stadsvakantie – puur sightseeing

Ik heb vaak een paar dagen in een vreemde stad doorgebracht. Toen ik voor het eerst mijn hardloopschoenen pakte en zorgvuldig een goede route op de kaart uitstippelde, begon het avontuur: neem vanaf het hotel de metro vijf haltes verder. Het eindstation lag pal aan de rand van het weidelandschap en binnen vijf minuten stond ik midden in de grote stad op het platteland. Ik heb genoten van deze hardloop rondjes en ik was er ook niet alleen.

Wat dacht je van een rondje hardlopen tijdens je vakantie door het nog steeds verlaten stadscentrum of voetgangersgebied de ochtend voordat het leven op gang komt? Of een avond sightseeingtour door de autovrije binnenstad? 

Kortom: hardlopen tijdens je vakantie is een echte aanrader, maar ‘genieten’ moet voorop staan, het echte trainen kan beter op een lager pitje gezet worden. Het is tenslotte niet voor niets vakantie!

Geschreven door Team Rotterdam

0