Duurzame hardloopkleding & Duurzame hardloopschoenen kopen

|

Duurzame hardloopkleding of duurzame hardloopschoenen zijn vaak voor een deel of 100% gemaakt van gerecycelde materialen gemaakt van zwerfafval zoals plastic petflessen.

  1. Filters
  1. Volgende Pagina
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 10
  9. 15
  10. >

Duurzaamheids ambassadeur Eva verteld meer over wat duurzaam is bij De Hardloopwinkel.

Duurzame sportkleding wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Hardlopers zijn over het algemeen (helaas) grootverbruikers van hardloopschoenen en sportkleding. Je hebt veel sportkleding en bijna ieder jaar nieuwe hardloopschoenen nodig als je veel hard loopt of vaak sport.

Wij bij De Hardloopwinkel en échte hardloop fanaten willen ons graag inzetten voor een groene en gezondere leefomgeving. Het behoud van de natuur, de plek waar wij als hardlopers zo graag gebruik van maken, moet behouden blijven!

Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties.

 

Relevante informatie over duurzaamheid bij De Hardloopwinkel:

Recycle je oude hardloopschoenen

Duurzaam ondernemen bij De Hardloopwinkel

Duurzame sportmerken

 

Duurzaam ondernemen bij De Hardloopwinkel

Als retailer zijn we ons bewust van de grote footprint die we in Nederland maken. We hebben niet de illusie het beste jongetje van de klas te zijn. Toch durven we te denken dat "alle beetjes helpen". Daarom hebben wij, met het gehele team van De Hardloopwinkel, een ambitieus stappenplan voor de komende jaren opgesteld.

Ons doel? al in 2024 60% duurzamer ondernemen en we zijn al goed op weg...

 

Recycle je oude hardloopschoenen en lever ze in bij De Hardloopwinkel

De Hardloopwinkel is in het najaar van 2022 een samenwerking aangegaan met Sneaker Impact. Deze organisatie zorgt ervoor dat de gedragen hardloopschoenen niet op de vuilinisbelt belanden maar worden hergebruikt. Beter voor het milieu en beter voor de mens, hoe? lees hier meer over het recyclen van oude hardloopschoenen.

Je oude hardloopschoenen kun je inleveren in 1 van de 5 De Hardloopwinkels in Nederland, en zo krijgen ze een tweede leven.

 

Duurzame sportkleding kopen?

Duurzame sportkleding van bekende topmerken als New Balance, Asics, Fusion, Odlo en Craft bestaat vaak voor een deel of helemaal van gerecyclede polyester stoffen. Het aanbieden van sportkleding van gerecycled polyester en duurzame hardloopschoenen, is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering bij De Hardloopwinkel. 

Daarom werken we nu al samen met meerdere partijen en hardloop leveranciers die hun steentje bijdragen aan een schone aarde . Milieuvriendelijke productie en eerlijke arbeid onder veilige omstandigheden is daar ook een belangrijk onderdeel van, vinden wij...

Om hardlopers te helpen een eco-friendly kledingkast te realiseren met een plank vol milieuvriendelijke duurzame sportkleding hebben we alle duurzame producten voor je geselecteerd en te herkennen aan dit groene logo:

eco logo hardloopaanbiedingen

Duurzame kledingmerken hardlopen zijn sportbrands die gebruik maken van deels gerecyclede materialen in hun collecties hardloopkleding dames, -heren en- kids. Maar het gehele productieproces dient zo schoon mogelijk te gaan. Voor een vermindering in transport en CO2 uitstoot is productie in Europa ook een belangrijke factor.

Onze top 3 beste duurzame sportkleding merken zijn:

  1. Odlo
  2. Craft
  3. Fusion

Duurzame hardloopschoenen merken zijn internationale sportbrands welke schoenen maken die sneller biologisch afbreekbaar zijn, vegan en van gerecyclede materialen.

Onze top 3 beste duurzame sportschoenen merken zijn:

  1. Brooks
  2. New Balance
  3. Asics

Zo zijn bv de schoenendozen van o.a. Asics en Brooks gemaakt van gerecycled papier/karton en volledig opnieuw te recyclen. De uppers van hardloopschoenen worden steeds vaker gemaakt van gerecyclede materialen. Een kleine stap naar een schone wereld.

Ontdek wat NEW BALANCE doet aan duurzaamheid

Ontdek wat ASICS doet aan duurzaamheid

Ontdek wat BROOKS doet aan duurzaamheid

Ontdek wat CRAFT doet aan duurzaamheid

Ontdek wat ODLO doet aan duurzaamheid

 


NEW BALANCE

New Balance is 1 van de nieuwste hardloop- sportmerken in ons assortiment die echt in actie is gekomen voor een gezondere planeet. In 2025 willen ze 100% eco-leer en 50% gerecycled polyester gebruiken in al hun producten. Een nobel streven!

Polyester en leer zijn voor New Balance de twee grootste veroorzakers van klimaatverandering.  Eco-leer vermindert de impact op het milieu binnen de gehele toeleveringsketen, van boerderij tot leerlooierij. Gerecycled polyester maakt ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Kwaliteit is altijd al onderdeel geweest van hun geschiedenis. Ze leren voortdurend nieuwe dingen en verbeteren de aanpak om topkwaliteit, duurzame ontwerpen te maken. Hun portfolio van milieuvriendelijke materialen groeit gestaag, ze zoeken naar manieren om minder materiaal te gebruiken en zetten ze in op meer circulaire systemen zoals reparatie en recycling. 

Hardloopkleding die voldoet aan de green leaf en het logo draagt is gemaakt van 50% gerecyclede materialen!

Het gerecyclede materiaal dat New balance gebruikt in de kleding en die het Green leaf logo heeft, bevat de volgende milieuvriendelijke materialen:

recycled polyester, gemaakt van gerecyclede plastic afval , duurzamer want hiermee wordt gebruik van fossiele grondstoffen en de mileuvervuilende technieken die daarbij komen kijken aanzienlijk verminderd.

organisch katoen, katoen staat in de top 3 van gebruikte materialen bij New Balance. Organische katoen gebruikt in de green leaf producten zijn gemaakt op een milieuvriendelijker manier en zijn gecertificeerd.

 

Tenzel TM by Lenzing

Lyocell is een alternatief voor katoen, een duurzame stof gemaakt van houtpulp. Tenzel is zo'n stof die anders dan katoen veel minder water nodig heeft om te maken en daardoor ook geen pesticiden gebruikt om te groeien. 

Meer over de duurzame doelen van New Balance wereldwijd: https://nl.newbalance.eu/nl/duurzaamheid/

 


ASICS

Doordat de productie van maagdelijk polyester schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, is ASICS vastbesloten om uiterlijk in 2030 alle maagdelijke polyestermaterialen die in kleding en het bovenwerk van schoeisel worden gebruikt, te vervangen door duurzamere, gerecyclede alternatieven.  Het merendeel van het door ASICS gerecyclede polyestermateriaal is afkomstig van gerecyclede petflessen.

ASICS werkt nauw samen met verschillende innovatieve recyclingpartners en materiaalleveranciers om het hergebruik van textielproducten en reststoffen afkomstig van consumenten te verbeteren en op te schalen. ASICS producten die gerecycled materiaal uit textiel bevatten, zijn te herkennen aan het speciale label.

Deze producten voldoen allemaal aan de Global Recycled Standard (GRS). Dit is een internationaal, vrijwillig programma dat eisen stelt aan een onafhankelijke certificering die het gebruik van gerecyclede materialen verifieert, de Chain of Custody certificeert en sociale en ecologische goede praktijken garandeert. Ook wordt het gebruik van bepaalde chemicaliën beperkt.

https://www.asics.com/on/demandware.static/-/Sites-asics-eu-Library/default/dwe5cb85e7/images/hangtag-recycled.jpg

Als je het label gerecycled of gerecycled uit textiel op een ASICS product vindt, bevat het totale product meer dan 50% gerecycled polyester bij de kledingstukken, of meer dan 20% gerecycled polyester in het bovenwerk bij Asics hardloopschoenen.

 


BROOKS

Brooks is het grootste hardloopschoenen brand ter wereld. Dat zich tevens als enige sportmerk volledig legt op hardlopen cq running. Brooks heeft de laatste jaren de focus gelegd op meer en meer gebruik van gerecyclede materialen op de twee grootste ingrediëenten, polyester en EVA in hardloopschoenen.

Voor het polyestergebruik in het bovenwerk en de stoffen van de schoenen wordt minimaal 20% recycled materiaal gebruikt.

 

The Climate Pledge

Brooks heeft als eerste atletisch merk the Climate Pledge ondertekend. Daarmee gaan zij de uitdaging aan om in 2040 0% koolstoof uit te stoten. Deze Climatepledge is inmiddels al door meer dan 50 bedrijven uit diverse sectoren ondertekend, waaronder bijv. Amazon.

De eerste stappen voor een beter milieu zijn al gezet door Brooks. Zo hebben ze de intentie om in 2023 alle textiel (waaronder ook het bovenwerk van hardloopschoenen) van 100% gerecyclede petflessen te maken. In de Brooks Glycerin 19 dames en heren zitten zelfs al 4 gerecyclde flessen per schoen verwerkt. Wat ook in de upper, tong en veters verder verwerkt zal worden.

 

BioMoGo DNA

In de midzolen van bepaalde Brooks hardloopschoenen waar BioMoGo in is verwerkt kan de garantie worden gegeven dat hier een organisch en niet giftig materiaal in is verwerkt. Dit organische materiaal breekt 50x sneller af als het terecht komt in de natuur dan gewone EVA. Biomogo zit inmiddels in vrijwel alle schoenmodellen verwerkt, vaak verwerkt in DNA loft.

 

Schoenendoos Brooks 100% gerecycled

De schoenendoos van Brooks schoenen is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en tevens 100% recyclebaar.

 

Brooks hardloopschoenen vegan

Brooks hardloopschoenen zijn allemaal 100% vegan. Behalve de wandelschoenen, deze zijn van leer gemaakt en dus niet vegan. Bekijk via deze link meer informatie over wat Brooks Running doet aan duurzaamheid: Running Responsibly

 


CRAFT

Craft is een leverancier van sportproducten uit Zweden. Zij integreren duurzaamheid in de kern van hun dagelijkse bedrijfsvoering. Het werk omvat onder meer het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het introduceren van organische en milieuvriendelijke materialen.

Lees meer over Craft sustainability en hun doelen voor de komende jaren:

https://www.craftsportswear.com

 


ODLO

De nieuwe Warm ECO-collectie brengt hoogwaardige uitrusting met een minimale impact op het milieu. Zowel de Performance als de Active Warm Eco-collecties zijn gemaakt van gerecycled garen, waarbij gebruik wordt gemaakt van PET-flessen en de productie van nieuw polyester wordt vermeden. 

 

FAIR WEAR FOUNDATION LIDMAATSCHAP

Al in de jaren negentig ondertekende ODLO een gedragscode met zijn fabrikanten. In 2009 werd het herzien om in overeenstemming te zijn met de vereisten van de Fair Wear Foundation en werd het opnieuw ondertekend door elk van de fabrikanten.

Deze meest restrictieve code op de markt is gebaseerd op de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

ODLO is een lid, met de status van leider, van de Fair Wear Foundation (FWF). Die ernaar streeft de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie wereldwijd te verbeteren. FWF controleert of producenten zich aan hun gedragscode houden en passende verbeteringen aanbrengen.

 

Meer informatie over Odlo en duurzaamheid:

https://www.odlo.com/nl/nl/onze-wereld/sustainability-social-responsibility.html

Bekijk eens rustig het huidige aanbod duurzame hardloopkleding dames of duurzame hardloopkleding heren en maak zelf de groenste keuze. Uiteraard zijn er ook al eco-friendly en zelfs vegan hardloopschoenen voor dames en heren verkrijgbaar bij DeHardloopwinkel.

 

Verduurzamen kledingkast hardloper

Voor het verduurzamen van je sportoutfit en kledingkast komt meer kijken dan de aanschaf van gerecyclede hardloopkleding of vegan hardloopschoenen alleen. Met deze onderstaande milieuvriendelijke tips is de sportkleding in je kast verduurzamen eenvoudig.

Een nieuw seizoen, een hardloopwedstrijd of gewoon eens jezelf verwennen met een nieuwe hardloopoutfit. Zo vind je altijd wel een excuus om nieuwe sportspullen te kopen. Want hardlopen is je hobby en daar geef je graag je geld aan uit!

Echter is het uitgeven aan al die nieuwe spullen niet altijd goed voor de aarde en het milieu. Zo zijn er miljoenen mensen die onder slechte arbeidsomstandigheden werken in de kledingindustrie, buiten de enorme vervuiling die productie van sportkleding met zich meebrengt.

Verandering begint bij onszelf. Die eerste stap heb jij nu al genomen door je te verdiepen in de materie en de komende tips ter harte te nemen.

 

1. Je hardloperskast leegmaken

De meeste hardlopers hebben veel sportkleding in hun kast liggen. Daarbij heb je grote kans dat een deel hiervan al lange tijd niet meer gedragen is. Je herkent de oude hardloopshirts waar je geen afscheid van kunt nemen, want je hebt er die ene toffe wedstrijd in gelopen.

Toch wordt het tijd om op te ruimen en kun je een ander dan blij maken door het naar de kringloop winkel te brengen. Verkopen kan ook, of in een zak naar het rode kruis, gooi je sportkleding alleen weg als het kapot is, uitgelubberd of vies ruikt.

 

2. Koop kwaliteits sportkleding van een goed merk, dit gaat langer mee.

Sportkleding en met name hardloopkleding is gemaakt van polyester. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteiten. Goedkope sportkleding is gemaakt van slechtere kwaliteit polyester wat minder ademt en sneller kapot gaat.

Ga dus altijd voor de wat duurdere hardloopshirts en broeken van betere merken als Craft, Odlo en Asics, zeker als hier gerecycled polyester in is gebruikt. Deze hardloopkleding gaat langer mee en is daardoor duurzamer.

 

3. Stop hardloopkleding niet in de droger

Voorkom snelle slijtage van sportkleding en doe je hardloopkleding daarom NOOIT in de droger. Door de hitte (ook als je op 40gr wast) gaat het elastaan in de kleding kapot, hierdoor verliest het zijn elasticiteit en levensduur.

Heb je last van vieze geurtjes en zweet je veel? dan wordt verkoelende hardloopkleding of ondershirts aangeraden om te dragen. Merken als Odlo en Craft maken de betere kwaliteit verkoelende hardloopshirts voor dames en heren. Vaak aangeduid met de benaming COOL.

 

4. Verleng de levensduur van hardloopkleding.

De meeste hardlopers zullen het feit dat de oude hardloopkleding gaat ruiken wel herkennen. Hardlopen is een intensieve sport waarbij je veel zweet. Hierdoor ben je eerder geneigd een nieuw shirtje of hardlooptrui online te bestellen zodat je weer fris aan de start staat. Maar al dat koopgedrag is minder goed voor het milieu.

Gebruik daarom natuurlijke wasmiddelen en absoluut geen wasverzachters voor ademende sportkleding. De holle ademende vezels in hardloopkleding gaan dan vollopen met wasmiddel. De hardloopkleding verliest daarmee zijn duurzaamheid en ademende eigenschappen.

 

Wastip hardloopkleding

Door de kleding af en toe een nachtje in de bio-tex te weken en daarna op 40 graden te wassen in de wasmachine voorkom je vieze luchtjes. Een enkele keer op 60 graden wassen kan ook helpen om zweetplekken en zweetluchtjes weg te halen, maar delicate stoffen kunnen hier weer minder goed tegen.

Laat je bezwete kleding nooit te lang in de wasmand liggen, maar hang het uit om te drogen voordat je het gaat wassen.

 

Groen kunnen we samen doen

Klanten beoordelen ons met een 9,2