5 tips voor hardlopen in de kou

TIP 1: KIES DE JUISTE HARDLOOPKLEDINGTijdens de winterdagen horen we vaak de vraag: wat trek ik aan? Als het boven het vriespunt is kiezen de meeste lopers vaak voor een shirt lange mouw met een thermoshirt eronder. Maar wat als het kwik daalt tot het vriespunt? Dan raden wij toch aan om de handschoenen en mutsen uit de kast te halen. Ook het 3-lagen systeem is dan een aanrader.

1e laag: technisch thermo ondergoed. De eerste laag zit strak om het bovenlijf en zorgt als een soort tweede huid ervoor dat je poriën openblijven zodat je goed kan zweten en je warmte kwijt kan. Deze eerste laag "vervoert" het zweet en de warmte naar de 2e laag.

2e laag: functioneel hardloop shirt (korte of lange mouw, dik of dun). Deze 2e laag reguleert de warmte en houdt je dus lekker warm maar is ook nog steeds ademend.

3e laag: hardloop jack. Om je te beschermen tegen kou en wind van buitenaf kun je het beste een hardloopjack dragen. Een goede hardloopjas is waterafstotend, winddicht en ademend. Sommige jacks zijn zelfs waterdicht. Dit staat dan expliciet aangegeven bij het product.TIP 2: PAS OP VOOR GLADHEIDAls het vriest is de kans groot op een glad wegdek. Pas je snelheid aan en loop met kleine pasjes. Stem je hardlopen af op het gevoel van wat veilig is. Zijn de wegen een ijsbaan dan is het verstandiger om toch op de loopband te lopen.TIP 3: SMEER JE INSmeer je gezicht (voornamelijk neus, lippen en oren) in met Vaseline of Born Body Care Protect Oil tube.TIP 4: BLIJF GOED ZICHTBAARTijdens de donkere dagen blijf je altijd goed zichtbaar voor andere weggebruikers met verlichting of reflectie. Of het nou een reflectievest of een armlampje is: veiligheid voorop!TIP 5: WARMING-UPBegin met een goede warming-up. Door de kou koelen je spieren sneller dan ooit af, waardoor risico op blessures wordt vergroot.
Bekijk hier wat warming-up tips van fysiotherapeut en atletiektrainer Tjitte Kamminga (bron: Runnersweb.nl).ONZE TIP: GENIET, GENIET EN GENIET!


 

 
Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.