Local Runners: Henny Tolboom

nov 4, 2019 | Local Runners

We hebben weer een nieuwe Local Runner voor jullie gevonden! Hardlopers uit Leiden en omstreken zullen Henny Tolboom wellicht wel kennen vanwege zijn bijzondere verhaal. Zes jaar geleden onderging Henny een dubbele longtransplantatie en tegenwoordig kun je hem aan de start zien bij verschillende hardloopwedstrijden.

Pasgeleden stond Henny ook weer op de World Transplant Games. Een soort Olympische Spelen maar dan alleen voor mensen die een transplantatie zijn ondergaan. Henny komt uit voor Nederland!

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor werd je geïnspireerd?

Na mijn voetbalcarrière ben ik begonnen met hardlopen. Tijdens mijn voetbal deed ik al vaak mee aan trimlopen, en ging ik op elke zondag met een aantal vrienden naar de Ganzenhoek in Wassenaar om te trainen. Daardoor kreeg ik de inspiratie om fit en gezond te blijven na de voetbal.

Helaas werd ik in 2012 ernstig ziek, ik had een progressieve longfibrose en volgens de doctoren had ik nog maar anderhalve maand te leven. Ik werd toen direct opgenomen in het Erasmus MC. Ik heb daar twaalf weken gelegen om op donorlongen te wachten.

Op 8 september 2013 heb ik een dubbele longtransplantatie ondergaan en nu gaat alles weer goed, en loop ik weer hard tot maximaal 10 km. Het sportverleden heeft me geholpen om er weer bovenop te komen, daardoor raad ik mensen aan om fit te blijven en minimaal 3 x per week te sporten.

Wat zijn je favoriete afstanden?

Mijn favorieten afstanden zijn de 5 kilometer en de 400 meter. Voor mijn ziekte liep ik veel halve marathons en hele marathons. Maar liefst 6 stuks waaronder Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Kopenhagen, Praag en Boedapest.

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Ik train 4 keer per week, drie keer hardlopen en één keer krachttraining. Ik loop één keer per week bij SportCity Vlietlijn mijn trainers daar zijn Ed Zijl en Tim Brouwer de Koning. Twee keer per week train ik bij Leiden Atletiek daar zijn de trainers Ary van den Broek en Tim Brouwer de Koning. Als laatste krachttraining bij SportCity Vlietlijn samen met Ed Klaasen. En wat ik niet mag vergeten één keer per maand atletiektraining bij Sport en Transplantatie in Hilversum bij GAC Atletiek.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Het meest trots ben ik op één jaar na de transplantatie, de Bruggenloop in Rotterdam te lopen samen met mijn IC arts. Bij de finish stond mijn transplantatie arts mij op te wachten met bloemen, kippenvel en tranen.

Maar ook de prestatie van verleden jaar bij de Europese Transplant Championship voor hart en long getransplanteerde in Venetië in Italië, daar haalde ik zilver op de 1500 meter en brons op de 400 meter.

En dit jaar op de World Transplant Games in Newcastle waar ik op de 400 meter een persoonlijk record liep en een Nederlands WTG record, tijd 1.24.70.

Zo trots op mijn donor, ook hij zal daar boven trots op mij zijn. Dankzij hem heb ik een tweede kans gekregen en mag ik deze dingen meemaken. Bij elk toernooi en de finish bij een trimloop eer ik mijn donor.


Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

Mijn toekomstplannen zijn om gezond te blijven, en ooit een keer goud te halen op de spelen en zal deze medaille dan opdragen aan mijn donor.

Wat is Henny’s tip voor andere lopers?

Heb en blijf plezier houden in het lopen, en luisteren naar het lichaam! En blijf vooral bewegen.

Geschreven door Marleen

0