Blogoverzicht

Hoe begin ik met hardlopen?

Beginnen met hardlopen is eenvoudig. Met een paar lekkere hardloopschoenen en een dosis goede moed kan iedereen hardlopen toch?

Jong, oud, sporter of bankzitter, iedereen kan het(weer) !

Hoe begin je op de juiste manier met hardlopen zonder blessures en hoe hou je het vol?

beginnen met hardlopen | DeHardloopwinkel.nl

In onderstaand blog lees je beste tips om te starten met hardlopen. Opgesteld door dé hardloopspecialisten van DeHardloopwinkel.nl, Frank, Eva en Henri.

Deze deskundigen hebben vele jaren ervaring in het zelf beoefenen van de loopsport en alle nodige kennis vergaard als verkoopadviseurs in hardloopwinkels door heel Nederland. Hieronder vind je hun beste tips en adviezen over beginnen met hardlopen.

 

Hardlopen zorgt voor die juiste mindset

Je kunt in principe ieder moment zomaar beginnen met hardlopen. Hardlopen is één van de eenvoudigste sporten om te doen. Naast een opbouw van je conditie, is het ook een sport die goed is voor het leegmaken van je hoofd. Je bent in de buitenlucht lekker bezig wat zorgt voor de juiste mindset en een gelukzalig gevoel, echt waar;).

 

Hoe beginnen met hardlopen

Mits je een hardloopschema volgt kun je ook beginnen met lopen zonder conditie. Ben je sportief en sport je elke dag in de sportschool? dan schalen wij je nog steeds onder die beginners. De belasting op het lichaam is van een totaal andere orde dan bij andere sporten.

De beste manier om te beginnen met hardlopen is door een hardloopschema tot maximaal 5 kilometer te volgen. Daarmee bouw je de belasting en conditie rustig op. Die eerste 5 kilometers kun je dan ook zien als een fundering voor de rest van je loopcarriere.

hoe begin je met hardlopen? | DeHardloopwinkel.nl

Hardloopschema

Beginnen met hardlopen doe je met een 5 kilometer hardloopschema of beginnersschema. Ook als je vroeger al eens hebt hardgelopen en opnieuw wil beginnen is dit de beste manier om (weer) te starten.

Klik op dit 5km hardloopschema om direct te kunnen beginnen:

5 KM hardloopschema

Het duurt ongeveer 10 weken voordat je vanaf 0 naar 5km kunt hardlopen met dit schema. Ervan uitgaande dat je weinig tot geen conditie hebt.

Ben je fit en sport je vaker dan kun je het 5km schema versnelt doorlopen. Door de laatste training van iedere week te vervangen voor de 1e van de volgende week loop je 5 kilometer in 6-8 weken.

De opbouw van de belasting en je lichaam laten wennen hieraan blijft echter het aller belangrijkst. Dus ben je een beginnende hardlopen met een erg goede conditie dan volg je nog steeds trouw dit schema. Je kunt het wel uitdagender maken voor je zelf door het tempo(snelheid die je loopt) op te voeren.

 

Wat heb je nodig als je gaat beginnen met hardlopen?

Je kunt als beginnende loper helemaal los op het gebied van hardloopschoenen, - kleding en te gekke gadgets. Natuurlijk is dat leuk maar niet altijd heel noodzakeleijk. Dit zijn wat ons betreft de 3 belangrijkste zaken die je nodig hebt om te beginnen:

  1. Hardloopschoenen
  2. Hardloopschema
  3. Hardloopkleding

 

1.Hardloopschoenen

Natuurlijk kun je best beginnen met hardlopen op je oude gympen. Kijk eerst maar eens of je het leuk vind, voordat je veel geld gaat uitgeven aan nieuwe schoenen is ons eerlijke advies. Maar doe dit dan wel met een opbouwschema!

Ben je toch zo enthousiast over deze sport geworden dat je toe bent aan écht goede hardloopschoenen, lees dan hier meer over goede hardloopschoenen voor beginners.

Kom je er niet uit? neem contact met ons op!

Via mail: webshop@dehardloopwinkel.nl

Via telefoon: 0182-614600

Via whatsapp: 0625269966

 

2. Hardloopschema

Met een schema bouw je de belasting op en leg je de fundering voor de rest van je hardlopende leven. Met misschien nog wel een mooie marathon in het verschiet;), maar eerst maar eens gaan starten.

 

3. Hardloopkleding

Om te beginnen met hardlopen kun je volstaan met een beginnersschema en de juiste schoenen. Ademende en functionele hardloopkleding, zoals een winddichte hardloopjas of strakke hardlooptight helpen natuurlijk wel. Beloon jezelf met technische hardloopkleding als je halverwege het schema bent. 

Hardlopen doe je natuurlijk buiten, de weersomstandigheden hebben invloed op je comfort. Voor ieder weertype kun je een hardloopset in de kast hebben. Lees hier meer over hardlopen in de zomer of welke hardloopkleding je zoal in de winter draagt.

beginnen met hardlopen

 

Hoe snel lopen als beginner?

Het tempo hangt af van je conditie bij hardlopen maar ga vooral niet te hard. De grootste valkuil bij beginnen met hardlopen is dat men er vaak als een speer vandoor gaat. Het beste tempo voor een beginnende loper is het "praattempo". 

Praattempo: je moet tijdens het lopen tot het einde kunnen blijven praten. Raak je buiten adem en komt er geen zinnig woord meer uit? Dan moet je rustiger gaan lopen.

 

Kun je ook beginnen hardlopen met een app?

Jazeker kun je beginnen hardlopen met een app. Wij vinden de beste app voor beginnende hardlopers die van de belgische trainster Evy.

Zij begeleidt en praat je door het hele 5kilometer beginnersschema heen en dit werkt zeer motiverend. 

Klik hier voor meer informatie: https://www.hardlopenmetevy.nl/nl/app

Tegenwoordig zijn er vele soorten hardloop apps te downloaden die snelheid en afstanden kan bijhouden van de loper. Zoals Strava of Runkeeper, probeer zelf uit welke het beste bij je past.

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog over beginnen met hardlopen? Neem dan gerust contact op met ons..

 

Trek je stoute hardloopschoenen aan en start met rennen!

Groeten, Frank, Eva en Henri, bereikbaar:

Via mail: webshop@dehardloopwinkel.nl

Via telefoon: 0182-614600

Via whatsapp: 0625269966

 

 

Populairste blogs

Hoe begin ik met hardlopen?

Hoe moet je beginnen met hardlopen? Lees in deze blog meer over de beste manier om te starten met rennen. Iedereen kan hardlopen, jong en oud dus waarom jij niet?

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Thermo ondergoed is onmisbaar voor iedere buiten sporter! Het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en voorkomt onnodig energieverlies. Leer hier meer over wanneer te dragen e…

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en drinken tijdens hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Sportvoeding heb je toch niet nodig?!

In 2005 liep ik samen met een maat onze eerste marathon. Dat gingen wij wel even doen. De jonge honden van de baanatletiek moesten nu kilometers gaan draaien van 4:50 – 5:00 min per kil…

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters die m…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met <…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan doen…

Veters Strikken Doe Je Zo

je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen, of glijdt zelfs een beetje o…

Veilig hardlopen in het donker? Laat je zien!

In het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen wordt gelukkig steeds makkelijker én steeds mooier! Inmiddels worden de dagen steeds donkerder en zijn de...

Hardlopen tijdens je vakantie

Hardlopen tijdens je vakantie, het is voor veel mensen vanzelfsprekend - of beter gezegd hardlopen op onbekende plekken. Een nieuwe omgeving of het andere klimaat kan een belangrijke ver…

Waarom zou je armstukken dragen?

Wanneer de armstukken wat strakker om de arm zitten geeft dit bepaalde druk op de armspieren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoename naar je spiere…

FUSION: alles over de tights van dit hardloopmerk

FUSION heeft high tech tights gemaakt die je kunt dragen tijdens veeleisende triatlon-competities, hardloopwedstrijden, maar ook tijdens de gezellige uren thuis.

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, DeHardloopwinkel.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.