TRAINING

Je gaat de hardloopschoenen gebruiken om mee hard te lopen. Je schoenen zullen dus de vele lange trainingskilometers moeten kunnen verdragen. Dit is verreweg de grootste groep hardloopschoenen. Demping, comfort en stabiliteit zijn erg belangrijk in deze groep hardloopschoenen. 


WEDSTRIJD

Wedstrijd hardloopschoenen voor heren en dames zijn ontwikkeld voor het (sneller;) lopen van een wedstrijd. De nadruk bij wedstrijd hardloopschoenen ligt op zo weinig mogelijk gewicht en een minimum aan demping. Een Asics wedstrijdschoen zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde mate van contactgevoel met de grond en een directere energieoverdracht.

Het verschil in gewicht met een normale training hardloopschoen kan wel oplopen tot 150 gram per schoen. Bij een 10 kilometer loop met een gemiddelde van 9000 stappen praat je dan al over een totale gewichtsbesparing van 9000 x 150gram. Een wedstrijdschoen zal door zijn geringe gewicht en minimum aan dempend materiaal ook concessies moeten doen aan de stabiliteit. Over het algemeen zal een wedstrijd hardloopschoen +/- 400 kilometer mee gaan alvorens deze vervangen moet worden.

Er zijn wedstrijdschoenen met neutrale- en wedstrijdeschoenen met antipronatie eigenschappen.

Twijfel je? Dan kun je ook kiezen voor natural runningschoenen, het assortiment hierin is een stuk groter en deze natuurlijke schoenen geven je ook het lichtgewicht gevoel.

Wedstrijdschoenen worden vaak "naast"een paar gewone hardloopschoenen gedragen als 2e paar. Men gebruikt ze enkel en alleen voor de snellere kortere afstanden en wedstrijden.


NATURAL RUNNING

Dit zijn de type hardloopschoenen die ontwikkeld zijn om de hardloop ervaring op blote voeten na te bootsen.

De meeste natural running schoenen of barefoot schoenen hebben geen of minimale tussenzolen met weinig verschil in hoogte tussen hak en voorvoet. Ze bieden wel altijd nog demping om op harde ondergrond (zoals asfalt) te kunnen trainen.

Een lage heeldrop is kenmerkend voor natural running schoenen

Het verlagen van de hak ten opzichte van de voorvoet bootst het blootsvoets lopen na. Zo ervaar je de voordelen van blootvoets hardlopen met het comfort van hardloopschoenen. Het geringe hoogteverschil tussen hak en voorvoet zorgen ervoor dat je "anders"gaat lopen.

Natuurlijk hardlopen: hoe doe ik dit?

Door natural schoenen te kopen kun je opnieuw gaan trainen en een andere sensatie bij het hardlopen ervaren. De voet kan door het dragen van deze lage heeldrop hardloopschoenen op een natuurlijker manier afwikkelen en vrijer bewegen. Hierdoor worden je spieren in de voet en het onderbeen gestimuleerd en automatisch sterker. Dat werkt uiteindelijk blessurepreventief. Het geringe hoogteverschil maakt een midden-voet-landing makkelijk. Dit geeft minder impact en belasting dan bij de hiellanding.

Door je looppas te verkorten en de pas-frequentie te verhogen verbeter je je loopstijl en loop je gemakkelijk op natural running schoenen. Deze nieuwe manier van natural running vereist enige aanpassing van je lichaam. Het is daarom belangrijk je doelen en je trainingsvorm hierop af te stemmen.

Klik hier voor alle natural running hardloopschoenen


Vragen?

Dat is niet zo gek! Onze specialisten staan je graag te woord. Bel onze klantenservice of stel je vraag via een whatsappbericht en we helpen je graag met het maken van de juiste keuze.