Welk type hardloper ben jij?

aug 8, 2018 | Blog

Over het algemeen kun je hardlopers onderverdelen in drie verschillende types: snelheidsmonsters, kilometervreters en de alleskunners. Weet jij onder welk type je valt? Aan de hand van deze blog kun je jouw trainingen en wedstrijden beoordelen om uit te vinden welk type hardloper jij bent. Op die manier kun je jouw trainingen zo inrichten dat je het beste uit jezelf kunt halen.

De Kilometervreters

Lange duurlopen, trainen voor een (halve) marathon, lange tempotrainingen en iedere intervaltraining op je lange afstand wedstrijdtempo… Geven deze trainingen jou de meeste energie? Dan ben je een echte kilometervreter. Hoe meer kilometers per week hoe beter! Je vindt het moeilijk om echt heel snel te gaan, en na een intensieve intervaltraining voel jij je helemaal leeg. Kijkend naar je wedstrijden kun je jouw snelste 5 kilometer dubbelen naar een 10 kilometer wedstrijd, en misschien ligt je snelste halve marathon zelfs in de buurt van je splits op de hele marathon.

De Snelheidsmonsters

Was jij als kind altijd de snelste als het ging om sprintjes trekken door de gymzaal? En doe jij het liefst eindeloos herhalingen van 200-400 meter op de baan in je 3000 of 5000 meter wedstrijdtempo? Dan kun je wel stellen dat je een echt snelheidsmonster bent. Je wordt enthousiast van intensieve intervaltrainingen en ziet graag af in korte wedstrijden tot 5 kilometer. De lange afstanden waar kilometervreters zoveel voldoening uit halen kosten jou alleen maar meer moeite. Waar zij hun tijden kunnnen dubbelen, blijft jouw prestatie achter als de afstanden langer worden. Frustrerend niet?

De Alleskunners

Voordat je denkt dat je bij geen van bovenstaande categorieën past, de alleskunner is het meest voorkomende type hardloper. Je presteert evenredig goed op zowel de korte, snelle als de lange en langzame afstanden. Je preseert misschien wel net zo goed op een 5 kilometer wedstrijd als een halve marathon in vergelijking met je loopmaatjes die meer neigen naar snelheidsmonsters of kilometervreters.

Toch zul je merken dat ondanks dat je alles kan en alles leuk vindt, dat je meer neigt naar kort en snel ofwel lang en langzaam. Van nature heeft iedere hardloper net wat meer aanleg of voorkeur voor het een of het ander. Dus ofwel meer snelheid of meer duurvermogen.

Trainen naar je type of train je zwakke punten?

En nu? Ben je eruit welk type hardloper jij bent? Wanneer je erachter bent of je meer een kilometervreter bent of een snelheidsmonster, of een combinatie van beide, kun je jouw trainingen zo aanpassen dat je er optimaal plezier en vooruitgang uit kunt halen.

Het is namelijk geen goed idee om alleen maar te trainen als een snelheidsmonster als je een kilometervreter bent, ook niet als je traint voor een korte afstand. Het zal er alleen maar voor zorgen dat je opgebrand raakt en het plezier verliest. Andersom is het ook niet leuk om alleen maar lange tempo’s en langzame duurlopen te doen als je het liefst kort en explosief traint.

Het is dus belangrijk dat je jouw trainingen zo inricht dat het bij je type past. Dit betekent echter niet dat het af en toe een goed idee kan zijn om te werken aan je ‘zwakke punten’. Bijvoorbeeld kan het als snelheidsmonster heel erg helpen om rustige duurlopen te integreren in je trainingen omdat je hiermee je uithoudingsvermogen vergroot en daarmee wellicht sneller kan worden op de kortere afstanden. En als kilometervreter kan het je goed doen om af en toe korte en snelle intervallen te doen om je basissnelheid te verhogen. Zo kun je die lange tempotrainingen op den duur sneller lopen zonder meer inspanning te leveren.

Kortom, doe wat je het leukst vindt en afwisseling en consistentie zijn de sleutel tot succes!

Geschreven door Marleen

0