Local Runners: Matthijs Horlings

aug 28, 2019 | Local Runners

Waarschijnlijk zie je tijdens wedstrijden regelmatig hardlopers die je vaker tegenkomt. En je vraagt je dan af: Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze een beetje kennen en wellicht hebben ze nog een leuke hardloop-tip voor jullie.

Deze keer Matthijs Horlings, in het herkenbare groene dietistleiden.nl shirtje! (Lees hier het Local Runners interview met Everdien!) Je kunt hem wekelijks vinden bij een hardloopevenement in de regio, waar hij ook zeer regelmatig de 1e prijs te pakken heeft. Matthijs vindt het belangrijk dat hardlopen vooral fun moet zijn, met schema’s doe je hem totaal geen plezier. En dat geeft wel een interessante kijk op training! Lees snel verder.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor raakte je geïnspireerd?

In 2008 deed ik via mijn bijbaan uit het niets mee aan de Business Run van de Dam tot Damloop. Op enkel een voetbalconditie wist ik hem in 10 km/u zonder te wandelen uit te rennen. Ik had een week spierpijn! Het duurde toen nóg een jaar voordat ik weer ging hardlopen en wederom deed ik mee aan de Damloop, waar ik dit keer 10 minuten sneller was dan een jaar eerder. Ik raakte hierdoor geïnspireerd om aan evenementjes mee te doen. Letterlijk iedereen kan meedoen en dat maakt het leuk en laagdrempelig. Duurloopjes vond ik maar niks, de wedstrijdjes werden mijn training.

Inmiddels weet ik wel beter en train ik ook gewoon thuis mijn rondjes in de buurt, maar de vastigheid van een loopgroep of -club is niet echt mijn ding, terwijl je mij wel wekelijks bij een lokaal evenement kunt spotten! Daar haal ik het meeste plezier uit en doe ik dan ook het liefst.

matthijs horlings
Matthijs Horlings tijdens de Zevenheuvelenloop

Wat zijn je favoriete afstanden?

Ik loop vooral wedstrijdjes van circa 5 km. Dan kun je tóch voluit, zonder dat je daarna weken bij hoeft te komen. Maar de charme van langere afstanden is er zeker, al wil ik dan wel goed voorbereid zijn. En dat lukt niet altijd om consequent te trainen i.c.m. met andere activiteiten, zoals werk en opleiding. Dus die favoriete 5 km schud ik altijd wel uit de benen.

Ook gaan we ’s zomers vaak op de racefiets naar loopjes toe. Zo liepen we laatst bijvoorbeeld in De Kwakel en Haastrecht. Dat is respectievelijk 20 en 24 km enkele reis vanuit Alphen aan den Rijn. Beide loopjes waren ’s avonds en dan heb je toch een lekkere training van minimaal 40 km fietsen plus een 5 km run. Een rustige warming-up, 5 km knallen en vervolgens lekker met een avondzonnetje uit-fietsen naar huis. Heerlijk!

Hoe vaak train je per week? Bij welke club en wie is je trainer?

Mijn trainer? Dat ben ik zelf! Ik had het net over plezier in het lopen en dat kan ik toch zelf het beste aanvoelen. Schema’s die volg ik niet, omdat ik daar te impulsief voor ben. Dan ineens komt er dinsdag wat tussen (of laat ik er wat tussen komen). Of heb ik veel gewerkt en is mijn lijf niet in staat die 400tjes uit het schema te doen. Ik bekijk het dus echt per dag en train dan ook naar de vorm en tijd van de dag. Dat ik daardoor misschien niet altijd het maximale uit mijn prestaties haal is niet erg. Het gaat om de fun, weet je nog!? Ik heb trouwens altijd wel wat doelen in mijn hoofd, maar de omgang daarmee is flexibel. Dat is trouwens ook de reden waarom ik van individuele sporten zoals hardlopen of wielrennen houd. Valt het tegen? Dan dank je dat aan jezelf. Gaat het super? Dan dank je dat ook aan jezelf.

matthijs horlings
Matthijs Horlings tijdens een trailrun.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

In Rotterdam in 2015 liep ik mijn eerste marathon. Daar is het tot dus ver qua die afstand ook bij gebleven. Volgens de statistieken op basis van recente PR’s op kortere afstanden, moest ik rond de 3u 10min kunnen lopen. Met een voorbereiding die niet echt volgens het boekje ging wist ik er toch 3:10:27 van te maken. Misschien geen supertijd, maar ik liep hem super vlak! Het was warm en mijn horloge had ik niet bij me. Gewoon op gevoel lopen en eten en drinken bij elke post! Ik heb zeker niet het gevoel dat ik mijn doel op 27 sec gemist heb. Ik liep een perfecte race in de omstandigheden die dag en juist de (energie)verdeling maakt mij zo trots. Slijtageslagen probeer ik altijd te vermijden. Een nieuwe poging onder de 3 uur staat nog wel op de bucket list, maar ik heb in ieder geval al een mooie tijd neergezet. Die nemen ze mij niet meer af.

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

Ik ken mijn vrouw Everdien van het hardlopen. Ik hoop nog heerlijk wat jaren samen naar loopjes te kunnen gaan. En die marathon onder de 3 uur die ik net noemde, daar wil ik nog wel eens naartoe werken. Ik probeer zolang het kan nog echt aan snelheid en pr’s te werken en het ene seizoen gaat dat beter dan het andere. Als mijn tijden terug gaan lopen op basis van leeftijd (ik ben nu 30 jaar) ga ik denk ik wat meer investeren in het langere werk, zoals mooie trails en wereldberoemde marathons. Tot die tijd kan ik nog aan de slag met mijn records op de 5 km, 10 km en halve- en hele marathon (17:29 / 36:39 / 1:21:15 / 3:10:27)

Wat is Matthijs’ tip voor andere lopers?

“Zorg dat je altijd plezier houdt in het lopen en ook in het trainen. Je hoort zoveel over blessures en burn-outs. Je moet het altijd maar zien te managen in combinatie met werk en/of het opvoeden van kinderen, etc. Met je tong op je enkels intervallen trainen op het niveau waar je zou willen zijn i.p.v. het niveau waar je bént heeft echt geen zin. Het is niet leuk, het is niet duurzaam en het risico op blessures is groot. Wees realistisch, train op het niveau waar je bent, vermijd blessures en geniet!”

– Matthijs Horlings

Mooie laatste woorden, Matthijs! Veel dank voor je verhaal en fijne eigen kijk op hardlopen en manier van trainen. Er leidt niet maar één weg naar Rome. 🙂

Geschreven door Marleen

0