Local Runners: Everdien Horlings – van der Leek

jul 3, 2019 | Local Runners

Bij wedstrijden kom je wel eens hardlopers tegen die je regelmatig ziet. Wie zijn dat nu? In onze rubriek “Local Runners” interviewen wij deze hardlopers. Zo leer je ze kennen en wellicht hebben ze nog een leuke tip voor jullie.

Deze week dé hardlopende diëtist uit Leiden e.o. Everdien! Altijd te herkennen aan haar groene hardloopshirt met dietistleiden.nl samen met haar man Matthijs.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waardoor raakte je geïnspireerd?

Het is nu 8 jaar geleden dat ik ben begonnen met hardlopen. Ik was vroeger diegene die als laatst werd gekozen met gym, niet zo populair, sportief én bang voor de bal. Teamsport was daardoor niet mijn ding, maar om toch gezond bezig te zijn deed ik aan fitness. De vriendin waarmee ik fitneste vertelde dat ze een keer 5 km had hardgelopen op de loopband, wel met tussentijds wandelen, maar ze had het volgehouden. Dat wilde ik ook proberen, dus de volgende keer zette ik het 5 km programma aan. Het lukte me om zonder te wandelen in c.a. 37 min de 5 km hard te lopen op de loopband, wat was ik trots. Dat smaakte naar meer!

Daarna ben ik het hardlopen langzaam gaan opbouwen. Mijn fitnessvriendin deed ook mee en samen liepen we onze eerste loop: de Sinterklaasloop in het Panbos in  Katwijk. Dat is eigenlijk een soort ‘crossloop’ door het bos. Wat hebben we afgezien, maar ook toen overheerste het trotse gevoel. En dat gevoel heb ik nog steeds, daarom kom ik bijna altijd vrolijk over de finish. Ik ben dankbaar dat ik dat kan en mag doen. 

everdien

Wat zijn je favoriete afstanden?

Ik loop afstanden tot en met 21 km, maar de 5 en 10 km zijn mijn favoriet. In de zomer loop ik vooral korte afstanden, dat bevalt me het best met warm weer. Ik vind de drempel daarvoor ook lager, een halve marathon is fantastisch maar vraagt veel meer voorbereiding.

Hoe vaak train je per week? Bij welke club? En wie is je trainer?

Ik wissel het hardlopen en wielrennen af. Ik ga ook graag wielrennen en ben ervan overtuigd dat de afwisseling me helpt om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Daardoor doe ik 1 looptraining, 2 fietstrainingen en 1 wedstrijd per week. En soms (moet vaker) doe ik krachttraining. Samen met mijn man, Matthijs Horlings, loop ik elke week een hardloopwedstrijd. Ieder op eigen tempo, ik kan hem helaas niet bijhouden. De wedstrijden zijn ons weekenduitje, het is altijd zo enorm gezellig en je ontmoet veel leuke lopers!

Ik zit niet bij een club, dat vind ik op dit moment lastig te combineren met werk. Matthijs heeft de opleiding assistent looptrainer gedaan, hij bedenkt mijn trainingen en heeft natuurlijk continu inzicht in mijn werkweek en past dan de training daar op aan. Dat werkt voor mij het beste, hij kan op die manier een goede inschatting maken van mijn trainingsbelasting.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Klinkt cliché, maar eigenlijk op allemaal. Ik denk bij hardlopen vooral aan ervaringen dan aan prestaties (ook al ben ik best fanatiek). Ik heb veel mooie herinneringen aan de Nunspeetse Heideloop, je loopt daar in zo’n prachtige omgeving. Maar als ik er toch één moet noemen is dat de Strongmanrun 21 km. Ik kreeg het startnummer als verjaardagscadeau van Matthijs. Het was ook nog mijn eerste obstacle run, wat was dat enorm afzien. Na ruim 3 uur lopen, klimmen en klauteren en 2 bont en blauwe benen ben ik gefinisht. Ik zou heel veel moed moeten verzamelen om dat nog een keer te doen, haha.

everdien

Wat zijn je toekomstplannen en dromen op loopgebied?

Ik zou graag een 5 km onder de 24 km lopen (mijn PR is nu 24:06). En ooit nog een marathon, maar daar heb ik geen haast mee. Ik steek veel tijd in mijn eigen bedrijf (ik heb een praktijk als diëtist en gezondheidswetenschapper in Leiden). Daarnaast heb ik net mijn eerste boek geschreven. Hardlopen is dan een goede afleiding, maar serieus trainen voor een marathon vraagt me dan op dit moment teveel toewijding. 

Wat is jouw tip voor andere lopers?

Als je nog nooit een wedstrijd hebt gedaan: ga het eens ervaren! Het is een goede stok achter de deur voor het trainen en het is een leuke belevenis. Ik vind de sfeer altijd erg goed en je spreekt mensen met dezelfde passie. Juist de kleine dorpsloopjes kan ik van harte aanraden. Er is elke week wel wat te lopen, en soms sta je voor 2-3 euro al aan de start. 

Is er nog iets wat je wilt toevoegen?

Investeer niet alleen in training en goede schoenen. Ook met voeding kan je een groot verschil maken. Ik zie in mijn praktijk veel hardlopers die beter presteren met een goed voedingsadvies.


Everdien, bedankt voor je inspirerende verhaal! Wie dit leest en geen wedstrijdkriebels krijgt… 😉 Vergeet ook zeker niet Everdien’s Instagram @everdienvdleek en Facebook @Everdien Foodcoaching te bekijken.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@dehardloopwinkel.nl met als onderwerp ‘Local Runners’.

Geschreven door Marleen

0