Hebben speciale hardloopsokken echt zin?

jan 10, 2022 | Blog

Als je van hardlopen houdt, is het zinvol om in je hardloopschoenen ook goede hardloopsokken te dragen. Het is de investering meer dan waard.

Helaas wordt er te weinig aandacht besteed aan speciale hardloopsokken. Vaak worden de kosten voor de sokken hoog gevonden. Je kan tenslotte altijd terugvallen naar die oude katoenen sportsokken die je nog in de lade hebt liggen. Maar dat is zeker niet aan te raden.

Bezuinigen op goede hardloopsokken is niet verstandig. Ze zijn net zo belangrijk voor een hardloper als goede hardloopschoenen. Waarom dan speciale hardloopsokken aanschaffen?

BLAREN

Je hebt al een paar kilometer gelopen en geniet daarbij van je omgeving en plotseling voel je irritatie aan je voeten – een blaar -. Vaak is de oorzaak van de blaar een slecht passende sok of het materiaal waarvan de hardloopsok is gemaakt. Bij langdurige inspanning, zoals bij hardlopen vaak aan de orde is, worden voeten in sokken en schoenen blootgesteld aan constante beweging en wrijving. Met een blaar doet elke stap doet nu pijn en moet je vaker een pauze nemen tijdens het lopen.

MAAT

De maat van hardloopsokken is uiteraard één van de belangrijkste punten bij de aanschaf. Je mag niet heen en weer glijden in je hardloopschoenen, want dit kan tot blaarvorming leiden. De voet en de sok moeten een eenheid vormen en goed contact hebben met je hardloopschoen. Nieuwe hardloopschoenen kun je daarom het beste uitproberen met de juiste hardloopsokken.

MATERIAAL

Voeten transpireren veel meer dan enig ander deel van je lichaam. Hardloopsokken van lycra of elasthaan passen zich heel goed aan de voet aan, maar het nadeel deze synthetische materialen is dat ze meer vocht vasthouden. Dit is bij katoenen sokken helemaal het geval, het zweet wordt opgenomen als een spons. Als hardloper krijg je een koud en nat gevoel aan je voeten en -weer- een grote kans op blaren. Het materiaal waar een hardloopsok van is gemaakt is dus van groot belang.

SAMENSTELLING SPECIFIEKE HARDLOOPSOKKEN

De specifieke hardloopsok heeft een versterkt materiaal op de bal van de voeten, in de hiel en bij de tenen. Dus op plaatsen met een bijzonder hoge belasting van de voet. Het gebruikte materiaal zorgt tevens voor een goed vochttransport. Speciale sokken zijn zo geweven dat je op de plekken waar je het het meeste nodig hebt (hak, voorvoet, achillespees) goede bescherming hebt. Ook biedt een sok demping en enige mate van stabiliteit en het verbetert het vochttransport.

Speciale hardloopsokken hebben ook een schokabsorberend, gewrichtsvriendelijk en drukverlagend effect op het loopcomfort. Er zijn dunne en dikkere hardloopsokken, de keuze kan afhankelijk zijn van het seizoen of persoonlijke voorkeur.

COMPRESSIEKOUSEN

Steeds vaker zie je (duur)sporters in hoge kniekousen hardlopen. Dit is over het algemeen geen modieuze keuze, maar een moderne ontwikkeling in de wereld van de hardloopsokken. Hoge hardloopsokken stabiliseren de kuitspieren en verminderen vroegtijdige vermoeidheid. Bovendien zorgen ze voor een betere doorbloeding en dragen dus in zekere mate bij tot prestatieverhoging. Het effect is vergelijkbaar met medische compressiekousen, maar de druk op de benen is minder sterk.

HEBBEN SPECIALE HARDLOOPSOKKEN ECHT ZIN?

Ja! Met speciale hardloopsokken loop je prettiger, beter, sneller en langer. Uiteraard hebben wij in al onze winkels speciale hardloopsokken voor u.

Geschreven door Team Rotterdam

0