Alles over het onderhoud van je wandelschoenen

Bij De Hardloopwinkel kun je ook terecht voor je wandelschoenen!

Lees hier waarom jouw wandelschoenen ook onderhoud nodig hebben.

Een goede wandelschoen heeft regelmatig en goed onderhoud nodig. Dit is belangrijk om het leer en kunststof waterafstotend te maken en het leer te voeden. Hierdoor zal de schoen minder snel uitdrogen en het leer inscheuren. Zo wordt de levensduur aanzienlijk verlengd en wordt het comfort en ademend vermogen vergroot. Iedere wandelaar is verknocht aan diens wandelschoenen en wil toch dat ze extra lang mee gaan?

Wandelschoenen bestaan uit diverse technische materialen zoals onder andere Gore-Tex. De functies van deze materialen blijven het beste behouden als de schoenen goed onderhouden worden. Natte schoenen ademen minder, dus bijvoorbeeld met de juiste middelen impregneren zorgt voor een beter ademend vermogen.

Wat kun je zelf doen aan het onderhoud van je wandelschoenen?

Naast het bovenwerk moet je ook het stikwerk, de zolen, veters, en inlegzolen goed in de gaten houden en indien noodzakelijk repareren of vervangen.

Het onderhoud van schoenen bestaat uit:

  • Reinigen & Drogen
  • Impregneren
  • Inlegzool vervangen
  • Kleine reparaties
  • Veters vervangen

Wanneer en hoe vaak moet je wandelschoenen onderhouden?

Eigenlijk direct nadat je ze hebt gekocht is het een goed idee om ze eerst te impregneren voordat je ermee op pad gaat. De wandelschoen is door de fabrikant ook al geimpregneerd maar naar onze mening kan het nog wel een laagje gebruiken.

Een andere indicatie dat je schoenen toe zijn aan een onderhoudsbeurt is wanneer regendruppels niet meer afparelen als het ware. In de regen merk je direct dat je schoenen het vocht opnemen en dat de druppels er niet meer afrollen. Waneer de schoen donker kleurt is het dus een goede graadmeter dat het opnieuw behandeld moet worden.

Ook van in de kast staan en niet gebruiken drogen de schoenen uit, dus behandel ze zo vaak als je kan en wil!

Reinigen & Drogen

Binnenkant van de schoenen

Heb je wandelschoenen met een leren binnenvoering, dan kun je deze schoonmaken met een zachte borstel of spons en lauwwarm water met een niet-agressieve (natuur)zeep. Spoel nooit na met heet water! Voor schoenen met een textielvoering geldt eigenlijk hetzelfde.

Veel wanelaars hebben tegenwoordig wandelschoenen met een Gore-Tex® voering die de schoenen waterdicht maakt, maar ook ervoor zorgt dat de schoenen kunnen blijven ademen. Als je voeten sneller klam aanvoelen dan normaal, is het een signaal dat het Gore-Tex® membraam verstopt zit en gereinigd moet worden.

Hoe? Vul de schoenen met lauwwarm water en voeg hieraan een scheutje azijn en een druppel vaatwasmiddel toe. Laat dit 10 minuten weken, daarna goed omspoelen met lauwwarm wateer en goed laten drogen met kranten erin.

Gaan de schoenen stinken? Spoel ook regelmatig de binnenkant uit om transpiratiezouten en vuiligheden te verwijderen. Haal de binnenzolen eruit, vul de schoenen met lauwwarm water en een theelepel (natuur)azijn. Laat het 20 minuten staan en spoel het daarna goed uit. Hierna goed aan de lucht laten drogen met krantenproppen erin en niet bij hittebronnen. 

Gebruik de spray van ProtectAir om bacteriën, schimmels en nare geurtjes te behandelen en te voorkomen.

Buitenkant van schoenen

Het is van belang dat kleine stofdeeltjes en vuil zo snel mogelijk van de schoenen te verwijderen. Loop bijvoorbeeld door een beekje aan het einde van je tocht, of doe het thuis met koud of lauw water (geen heet!) en een nylon borstel.

Een natte schoen moet ook altijd goed gedroogd worden, de binnenkant mag niet vochtig blijven. Droog de schoenen niet middels een hittebron, maar zet ze op een warme en droge plaats in huis. Prop er wat kranten in om het proces te versnellen. Haal ook de inlegzolen eruit zodat het beter kan drogen.

protectairspray

ProtectAir Schoenenspray

Het leer impregneren

LOWA Water Stop Pro Impregneer Spray

Een leren buitenkant zal door de zon en warmte snel uitdrogen en scheuren. Langdurige natheid veroorzaakt juist weer rimpels en rotte plekken. Met de juiste onderhoudsmiddelen kun je dit voorkomen. Hiermee verzadig je het leer en blijft deze soepel en schoon.

Gebruik vloeibare middelen om het leer in te wrijven. Vloeibare impregneermiddelen dringen veel beter door in het leer en blijven daardoor langer effectief. Hierdoor verandert wel het uiterlijk van de schoen, mocht je dit niet willen kun je altijd nog voor een speciale spray kiezen zoals de LOWA Water Stop Pro Impregneer Spray.

Breng de vloeibare middelen aan met een zachte borstel met draaiende bewegingen. De stootrand van de wandelschoenen mag hierbij gerust geraakt worden. Vermijd wel opeenhoping van de crème bij haken en ogen.

Goede merken voor vloeibare impregneermiddelen zijn Nikwax en Collonil.

De inlegzolen vervangen

In iedere wandelschoen vind je een losse inlegzool. Deze inlegzool zorgt voor het voetbed en een beetje extra demping. De standaard inlegzool kan na verloop van tijd verslijten en vies worden. Voor het comfort en hygiëne is het belangrijk om de inlegzolen regelmatig te vervangen.

Voor extra ondersteuning en een nog beter voetbed adviseren wij direct de standaard inlegzolen te vervangen voor eentje van MySole. Deze hebben een steviger voorgevormd voetbed om de voetboog te ondersteunen en de afwikkeling te verbeteren.

Bekijk ons assortiment inlegzolen en andere supplementen.

Kleine reparaties

Door het gebruik van je wandelschoenen slijten de zolen maar ook het stikwerk. Een goede schoenmaker kan je oude schoenen met verleten stiksels vaak weer goed oplappen. Zijn de zolen versleten? Sommige wandelschoenen zijn geschikt om een nieuwe zool erop te laten zetten, maar niet allemaal. Je kunt hiervoor bij ons informeren of direct bij het merk van jouw wandelschoenen. Let wel op, want het loont niet altijd om een nieuwe zool te plaatsen. Soms is het bovenwerk niet goed genoeg meer en het is daarnaast niet goedkoop. Laat je dus goed informeren!

Veters vervangen

Controleer regelmatig je veters en vervang deze indien nodig. Al spreekt dit voor zichzelf als de veters afbreken. Echter soms gaan ze kapot als het veteroog een klein braampje heeft. Dit kun je er dan afvijlen om opnieuw snelle slijtage van de veters te voorkomen. Over het algemeen zullen veterogen niet zo snel roesten maar door bijvoorbeeld zeewater of slijtage kan dit wel gebeuren. Roest kun je eraf schuren met een fijn schuurpapiertje en smeer het daarna in met wat vet of vaseline.

0