Blogoverzicht

Tips bij schurende bovenbenen en hardlopen

Hoe voorkom je als hardloper de pijn van schurende bovenbenen of andere lichaamsdelen?

De oorzaak van schuurplekken bij hardlopen

In deze informatieve blog leggen we de oorzaak van schurende boven benen mannen en vrouwen bij hardlopen uit. Tevens geven we hier een aantal tips om schuring van de huid zoals bij een sportbeha kan gebeuren of bovenarmen te voorkomen.

Het schuren tijdens sporten gebeurt vooral als je gaat zweten. Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol. Die hebben een huid-ontsmettende werking.

Door de warmtewerking tijdens hardlopen gaat je huid opzwellen. Op plekken waar weinig lucht bij kan komen, wordt het voor de zweetklieren moeilijk om het zweet af te voeren. Hierdoor raken de zweetklieren verstopt. Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen.

Gelukkig zijn er een aantal redmiddelen die goed werken tegen schurende bovenbenen. Hieronder geven wij handige tips en trics wat te doen tegen schuurplekken bij hardlopen.

 

Tips tegen schuurplekken bij hardlopen:

1. Draag altijd een strakke hardloopbroek of runningtight.

Een strakke broek, legging of tight is het beste middel om schuring van bovenbenen zoveel mogelijk te voorkomen bij hardlopen. Een broek tegen schurende benen zit strak om de huid en is gemaakt van ademende polyester materiaal, geen katoen want dat wordt nat!

Katoenen broeken en katoenen kleding is de grootste veroorzaker van schuurplekken bij sporters. Deze stof wordt nat van zweet en blijft vochtig, beter kun je ademende sportkleding dragen bij hardlopen.

Draag je een wijdere broek of sportshort, zorg dan dat het een strak aansluitend binnenbroekje heeft. Je hebt loszittende hardloopshorts zonder binnenbroekje.

Loszittende short met een strak binnenbroekje met wat langere pijpen ook wel hardloopshort 2 in 1 genoemd.

En tot slot natuurlijk nog de bekende strakke hardloopbroek of tight.

Koop een korte hardloopbroek of hardlooptight niet te klein, dan kruipt het al snel omhoog en heb je alsnog last van schurende huid tussen de bovenbenen.

 

2. Gebruik talkpoeder tegen schuring.

Talkpoeder wordt vaak gebruikt tegen schuring van de huid bij diverse sporten.

Bij sommige mensen werkt dit uitstekend, omdat het vocht absorberend is. Strooi een beetje in je kleding en klop de boel vervolgens goed uit voordat je het aantrekt.

 

3. Smeer speciale crème tegen schuring

Vaseline kan het schuren bij hardlopen tijdelijk voorkomen, maar trekt snel in en dan moet je weer smeren.

Het beste wat je kan doen tegen schuurplekken hardlopen is speciale creme als Run Guard of No Friction Cream van Born te smeren voordat je gaat rennen. Bekijk hieronder ook het aanbod van de beste sportverzorging die verkrijgbaar is in De Hardloopwinkels en online in De Hardloopwinkel Webshop.

Deze speciale sportcremes werken het beste voor de randen van een bh, tepels, tenen en armen tegen schuring bij hardlopen. Deze betere sportcremes leggen een beschermlaagje aan zonder in de huid te trekken en zijn water- en zweetresistent. 

 

4. Veel water drinken

Genoeg water drinken is sowieso goed voor hardlopers, lees meer hierover in dit blog over voeding, drinken en hardlopen.

Door veel water te drinken daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je minder zweet. Hierdoor dus minder last van bultjes of schuring bij hardlopen zult krijgen.

 

5. Pleisters tegen schurende huid

De Body Patch van Reskin is een perfecte pleister tegen schuring van de huid bij hardlopen.

Een elastische siliconen pleister die je op de zere plekken aan de binnenkant van je benen of tepels kunt plakken. Het werkt als een soort tweede huid bij hardlopers en is pijnloos te verwijderen. De Reskin pleister is meerdere keren te gebruiken en te wassen.

 

Hoe kun je schuurplekken door hardlopen behandelen?

Schuurplekken door hardlopen kun je behandelen door onderstaande stappen te doorlopen, eerst wassen en drogen daarna smeren met honingzalf. Draag ademende kleding om verdere schuring bij hardlopen te voorkomen.

Wassen en drogen

Doe na het sporten je natte, bezwete kleding gelijk uit en ga onder een lauwwarme of koele douche staan. Spoel het zweet weg, wrijf niet over de schuurplek en gebruik neutrale zeep om het plekje te wassen.

Dep daarna de huid voorzichtig droog en ga niet te hard wrijfen, wrijving bij schuurplekken veroorzaakt meer problemen. Laat de huid drogen.

Huid- en wondzalf smeren

De beschadigde huid kun je helpen herstellen door speciale huid- en wondzals te smeren op schuurplekken bij hardlopen. Smeer bijvoorbeeld honingzalf op schuurplekken tussen benen.

 

De Hardloopwinkel stuurt elke week een nieuwsbrief boordevol met veel informatie over hardlopen en alles wat er bij komt kijken. Schema's, blogs, reviews en nog veel meer!

Meld je hier aan voor De Hardloopwinkel nieuwsbrief

 

Relevante blogs:

Blog: voeding, drinken en hardlopen

 

Vragen?

    Bel met de webshop klantenservice

    App met de webshop klantenservice

    webshop@dehardloopwinkel.nl

 

Populairste blogs

Hallux Valgus klachten bij hardlopen

Hardlopen kan zeker met een Hallux Valgus, het komt vaker voor onder lopers dan je denkt. Als je geen pijn hebt is het voldoende om ervoor te zorgen dat de voet...

Hielspoor uitleg, symptomen en oplossingen

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt door overbelasting of doorgezakte voeten.

Kniepijn bij hardlopen

Iedereen krijgt wel eens last van een blessure. Kniepijn komt vaak voor bij hardlopers, wat kun je ertegen doen en mag je door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Rugklachten bij hardlopen?

Rugpijn komt vaker voor bij hardlopers, de belasting van de straat op je onderrug is behoorlijk bij hardlopen. Mag je met rugpijn door blijven lopen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen vaker voor onder hardlopers dan je denkt. Wat zijn de symptonen en kun je ertegen doen? Lees meer hierover in dit artikel.

Hardlopen en pijn in heupen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in heupen bij hardlopen en wandelen. Het komt vaker voor dan je denkt! Hoe kun je heupblessures voorkomen en behandelen? Lees meer...

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints? En wat kun je er aan doen om ze te verlichten en te voorkomen? Frank (ervaringdeskundige) legt uit.

Hardlopen in de regen en beste tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Hardlopen in de kou ontdek 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Lees hier dé 10 tips bij hardlopen in de kou en ga lekker naar buiten!

Herstellen na hardlopen, hoe doe je dat?

Om blessures te voorkomen is goed herstellen na hardlopen een belangrijk gegeven. Het helpt ook bij het verhogen van je prestaties, hoe? dat lees je in onderstaand info artikel.

Welke Garmin past bij mij?

Welke Garmin sporthorloge geschikt is voor hardlopen bepaal je aan de hand van je uiteindelijke doelen en type sport die je beoefent. Wij helpen je met het maken van de juiste keuze..

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Is het écht warm buiten? Dan valt dat vaak vies tegen. Zweten, snel moe en niet vooruit te branden in die hitte. Daarom worden de meeste mar…

Welke hardloopschoenen als beginner kiezen?

Als je begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen om…

Marcel's 25 beste tips voor trailrunning

Je bent soms een hele dag onderweg en als je moet dan moet je... "mijn beste tip voor trailers is dan ook: neem zakdoekjes mee" Lees snel meer over de beste trailtips van Marcel.

Platvoeten of holvoeten, welke hardloopschoenen?

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlooprugzak hoe gebruiken? beste tips

Hardlooprugzakken (hydratatievesten / racevesten) bij het lopen van lange afstanden kun je eigenlijk niet zonder. Maar hoe gebruik je een hardlooprugzak? Lees snel verder

Welke veterstriktechnieken zijn er?

Je hebt de juiste schoenen maar toch zitten ze niet optimaal aan de voeten. Jouw hiel zit niet vast, of de schoen knelt wat aan de zijkant. Veter striktechnieken kunnen helpen...

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om de test te doen. Kun je op meer dan 2 vragen met JA antwoorden? dan zijn je h…

Tips voor je volgende halve marathon

Halve marathon tips zijn goed om blessures te voorkomen. Vast ten overvloede maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een veelgemaakte fout is dat (beginnende) hardlopers te snel en t…

Hardlopen met Inlegzolen hoe zit dat?

Je voet bevat 26 botjes, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren. We staan, lopen, springen en sporten en dagelijks maken we zo’n tienduizend stappen!

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Klanten beoordelen ons met een 9,2