Onderhoud wandelschoenen14 September 2015

Waarom moet je wandelschoenen onderhouden?

Een goede wandelschoen heeft regelmatig en goed onderhoud nodig. Dit is nodig om het leer en kunststof waterafstotend te maken en het leer te voeden. Zo zal de schoen minder snel uitdrogen en het leer inscheuren. Hiermee wordt de levensduur aanzienlijk verlengd en vergroot het comfort en ademend vermogen. Iedere wandelaar is verknocht aan zijn wandelschoenen en wil toch dat ze extra lang mee gaan?

Wandelschoenen bestaan uit vele technische materialen zoals bijvoorbeeld Gore-Tex. Deze functies blijven het beste presteren als de schoenen goed onderhouden worden. Natte schoenen ademen minder, dus met de juiste middelen impregneren zorgt voor een beter ademend vermogen.

Wat kun je zelf doen?
Naast het bovenwerk moet je ook het stikwerk, de zolen, veters en inlegzolen goed in de gaten houden en indien noodzakelijk repareren of vervangen.

Onderhoud van schoenen bestaat uit: • Reinigen & Drogen • Leer voorzien van voedingsstoffen - impregneren • Inlegzool vervangen • Reparaties stikwerk / verzolen • Veters vervangen

Reinigen & Drogen van je wandel schoenen:
Buitenzijde schoenen:
Het is van belang om kleine stofdeeltjes en vuil zo snel mogelijk van de schoen te verwijderen. Loop door een beekje of doe dit thuis met koud of lauw (geen heet!) water en een nylon borstel. Een natte schoen moet ook altijd goed gedroogd worden, de binnenzijde mag niet vochtig blijven. Dit mag nooit met een hittebron gebeuren maar zet de schoenen op een warme niet hete, droge plaats in huis, prop er wat kranten in om het proces ook aan de binnenzijde te versnellen. De inlegzolen kun je na iedere wandeling uit de schoen trekken om extra snelle droging te bevorderen

Binnenzijde schoenen:
Heeft u een wandelschoen met lederen binnenvoering, dan kunt u deze met een zachte borstel of spons en lauw water met natuurzeep schoonmaken. Belangrijk: Nooit met heet water uitspoelen! Voor wandelschoenen met textielvoering geldt hetzelfde als hierboven. Met een spons of borstel met lauw water en natuurzeep schoonmaken. Veel wandelaars hebben tegenwoordig wandelschoenen met Gore-Tex® voering die de schoenen waterdicht maakt, en er tevens voor zorgt dat de schoen blijft ademen. Als uw voeten sneller klam aanvoelen is dat het signaal dat het Gore-Tex® membraam verstopt is geraakt. Het membraam moet dan gereinigd worden. Neem uw schoen en vul die met lauwwarm water. Voeg aan het lauwwarme water een heel klein beetje azijn en een druppeltje vaatwasmiddel toe. Na ongeveer 10 minuten het water uit de schoen gieten en nog een keer omspoelen met lauwwarm water. Hierna laat u de schoenen drogen met kranten op een warme plaats.

Het leer impregneren:
Een leren huid zal door zon en warmte snel uitdrogen en scheuren, langdurige natheid veroorzaakt juist weer rimpels en rotte plekken. Met de juiste onderhoudsmiddelen kun je dit voorkomen. Hiermee verzadig je het leer en blijft deze soepel en schoon. Gebruik vloeibare middelen om het leer in te wrijven. Vloeibare middelen dringen veel beter in het leer en blijven daardoor langer effectief. Hierdoor verandert wel het uiterlijk van de schoen, mocht je dat niet willen kan men altijd nog voor een speciale spray kiezen. Breng de vloeibare middelen met een zachte borstel op in een draaiende beweging. De stootrand van de wandelschoen mag hierbij gerust geraakt worden. Vermijd opeenhoping van een crème bij bijvoorbeeld haken en ogen. Een goed onderhoudsmerk is Nikwax of Collonil.

Wanneer en hoe vaak moet je wandelschoenen onderhouden?

• Nadat je ze hebt gekocht. Een nieuwe wandelschoen is door de fabrikant al licht geïmpregneerd maar ons inziens te weinig.
• Als je schoenen zijn uitgedroogd en niet meer afparelen. In de regen merk je dat je schoenen gelijk het vocht opnemen

Als het water en de druppels er goed vanaf parelt (er af valt) is de schoen nog steeds goed geïmpregneerd, dit is een prima graadmeter. Wordt de schoen donkerder bij water dan moet hij opnieuw behandeld worden. Ook van in de kast zetten en niet dragen drogen schoenen uit, dus behandel de schoenen zo vaak als je kan en wil!

Gaan de schoenen stinken? Je kunt de schoenen schoonspoelen aan de binnenkant om transpiratiezouten en vuiligheden uit te spoelen: Haal de binnenzolen eruit, vul de schoenen met lauwwarm water en een theelepel natuurazijn. Laat het water 20 minuten staan. Daarna langzaam (weg van hittebronnen!) laten drogen.

De inlegzolen vervangen
In iedere wandelschoen vind je een losse inlegzool. Deze inlegzool zorgt voor het voetbed en een beetje extra demping. De standaard inlegzool is gemaakt van een soort geperst karton en wordt na verloop van tijd hard, vies en verliest zijn demping. Voor het comfort, hygiëne en ondersteuning is het belangrijk om je inlegzolen tijdig te vervangen voor inlegzolen. Bij De Hardloopwinkel kunnen ze je daar goed over adviseren.

Reparaties stikwerk & verzolen
Door het gebruik van je schoenen slijten je zolen maar ook het stikwerk. Een goede schoenmaker kan je oude schoenen vaak weer goed oplappen. Zijn je zolen versleten? Sommige wandelschoenen zijn te verzolen maar niet allemaal. Mocht je het niet zeker weten informeer even in de winkel waar je je schoenen hebt gekocht of bij de leverancier. Let op want het loont niet altijd om de schoenen te laten verzolen. Soms is het bovenwerk niet goed genoeg meer en bovendien is het laten verzolen niet goedkoop. Laat je dus goed informeren en adviseren!

Veters
Controleer regelmatig je veters. Vervang deze indien nodig. Vaak gaan veters kapot doordat er een klein braampje aan een veteroog zit. Vijl dit braampje er dan voorzichtig af. Veterogen zullen over het algemeen niet zo snel roesten. Echter door zeewater en of slijtage kunnen veterogen gaan roesten. In dat geval kun je deze oogjes met een fijn schuurpapiertje opschuren en daarna insmeren met een laagje vet of vaseline.

Iedere hardloper heeft behoefte aan extra informatie over het beoefenen van zijn/haar sport. Op deze pagina vindt je hardlooptips gemaakt voor en door hardlopers. Tevens werken wij samen met deskundigen op het gebied van o.a. voeding, blessures, voeten en therapie. Deze specialisten zullen regelmatig tips en informatie geven op onze website.